Tack vare alla de Malmöbor och andra skåningar som deltar i olika forskningsstudier hoppas forskarna kunna ta reda på varför vissa drabbas av hjärt-lungsjukdomar, cancer och typ 2-diabetes. I framtiden kan det leda till förebyggande behandlingar och nya mediciner.
Till provtagningsenheten på Bergsgatan i Malmö kommer varje dag människor som erbjudits medverkan i befolkningsstudien EpiHealth. Förutom att genomgå en hälsoundersökning och lämna prover, genomgår deltagarna tester och besvarar frågeformulär. Materialet används sedan för forskning om våra vanligaste folksjukdomar.
– I modern epidemiologi studerar vi utbredningsmönster, orsaker och effekter av olika sjukdomstillstånd hos människor, men även hälsofaktorer, säger Peter M Nilsson, professor vid Lunds universitet.
Lång tid tills resultaten kommer
Poängen är att följa folk över tid, från det att de är friska tills de insjuknar i någon sjukdom. Därför kommer det att dröja innan det kommer några sådana resultat eller slutsatser utifrån de uppgifter som samlas in i dag. Man kan dock redan nu analysera samband.
– Befolkningsstudier ger inga individuella svar, de visar istället om du, och andra som liknar dig i olika avseenden såsom gener/livsstil/miljölöper mindre eller ökad risk att drabbas av olika folksjukdomar, säger Peter M Nilsson.
Unika möjligheter
I SCAPIS och Malmö Familjestudie lämnar deltagarna prover och uppgifter om sina levnadsförhållanden, kost- och motionsvanor. Med modern teknik som avbildar hjärta, kärl och lungor studeras deras inre organ.
– Befolkningsstudierna och de tillhörande biobankerna ger Sverige helt unika möjligheter i vår strävan efter nya medicinska genombrott, förståelse för sjukdomsmekanismer och jakten på förebyggande behandlingsmetoder, säger Peter M Nilsson.
Text: SARA LIEDHOLM