Kvinnor och män uppvisar olika symtom på stroke. Det gör att sjukdomen kan vara svår att diagnostisera hos kvinnor vars tecken är mer otydliga, vilket kan försena akut behandling. För varje minut som behandlingen dröjer hinner allt fler hjärnceller dö.
Den typiska kvinnliga strokepatienten är över 80 år, har odiagnostiserat förmaksflimmer, bor ensam och söker sent för sina symtom. Hon kan vara yr med dålig balans, förvirrad och trött. De svåridentifierbara strokesymtomen gör diagnostiseringen mer utmanande.
– Kvinnor har oftare förmaksflimmer och migrän med aura och dessa riskfaktorer är starkare kopplade till stroke än hos män. De lever längre vilket också ökar risken för stroke, säger Christine Kremer, forskare vid Lunds universitet och överläkare inom neurologi vid Skånes universitetssjukhus.
Under de senaste årtiondena har dock antalet stroke i Sverige minskat hos äldre. Vi har blivit bättre på den förebyggande vården och på att fastställa riskfaktorer som bland annat rökning, diabetes, migrän och metabolt syndrom. Behandlingen med läkemedel har också förbättrats.
Ökar för gravida
Däremot minskar inte antalet strokefall hos kvinnor i fertil ålder och för gravida ökar antalet fall. Genom livet varierar kvinnors hormonnivåer, vilket är något som kan trigga sjukdomen. Det är den främsta orsaken till mödradödlighet under graviditeten och även månaderna efter förlossning är risken tre gånger högre för kvinnor att drabbas av stroke. Kvinnor blir allt äldre när de skaffar sitt första barn och samlar därför på sig andra kärlriskfaktorer samt en högre risk för havandeskapsförgiftning. Christine Kremer understryker dock att antalet gravida som drabbas i hela Sverige är lågt, endast runt 30 per år.
Att få mens tidigt är också något som är kopplat till en högre risk för hjärt-kärlsjukdomar och stroke senare i livet. Så även östrogenbaserade p-piller som ger en dubbelt så hög risk, jämfört med blandpreparat med östrogen och progesteron/gestagen. I de flesta länder har man dock gått ifrån helt östrogenbaserade preventivmedel.
– Vi ska inte heller glömma bort kvinnor i 50–60-årsåldern. Menopausen förstärker strokerisken då blodtrycket ofta stiger till följd av stelare kärl. Denna grupp kvinnor har dessutom ibland besvär i övergångsåldern och en allmän livsstress. Många tar hand om andra och glömmer bort att kolla upp sig själva.
Kvinnor mår sämre
Även under rehabiliteringen efter stroke finns det skillnader mellan män och kvinnor . Kvinnors stroke är generellt mer allvarlig och de mår sämre i större utsträckning än män. De deltar inte lika ofta i de rehabiliteringsprogram som erbjuds och de drabbas oftare av depression. Kvinnor koncentrerar sig i högre grad på den kognitiva återhämtningen och påverkas mer av minnes-och talsvårigheter, medan män verkar vara lite mer pragmatiska och försöker bygga upp kroppen igen.
– Behandlingen av stroke är densamma för båda könen, men det är viktigt att sjukvårdspersonal är insatta i skillnaderna mellan mäns och kvinnors olika symtom och förutsättningar. Och självklart deras respektive utmaningar vid rehabiliteringen, avslutar Christine Kremer.
Text: ÅSA HANSDOTTER