Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Skadad nerv bakom elitidrottares långvariga besvär efter hjärnskakning

2022-04-04

 

Depression, yrsel, svårighet att fokusera blicken och balansproblem. Många elitidrottare som drabbats av hjärnskada lider av besvär som påverkar vardagen, men där vården inte kunnat hjälpa dem som drabbats då orsaken varit okänd. Nu visar en klinisk studie ledd av forskare vid Lunds universitet att problemen kan ha sitt ursprung i skador i vestibularisnerven.

Idrottsutövare inom kontaktsporter som till exempel ishockey, handboll, utförsåkning och fotboll, har en ökad risk att drabbas av slag mot huvudet och påföljande hjärnskakning. Även lättare skallskador kan få allvarliga konsekvenser. Problemen har uppmärksammats bland annat på grund av problem inom amerikansk fotboll, där spelare som drabbats av upprepade hjärnskakningar som följd av sporten, utvecklats demens, svårare depression och kognitiv funktionsstörning.

I många fall är symtomen efter hjärnskakningen övergående, men allt fler idrottare lider av långvariga besvär som leder till att de har svårt att arbeta, gå i skola eller idrotta. Symtomen förvärras av aktivitet eller intryck och innebär bland annat huvudvärk, depression, ångest, illamående, svårighet att fokusera blicken en längre tid och problem med balansen.

Niklas Marklund och Anna Gard vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus har studerat idrottare med långvariga besvär efter hjärnskakning. Foto: Tove Smeds.

– Det har varit oklart vad dessa symtom beror på och svårt för vården att hjälpa dessa personer. Vi ville undersöka detta närmare för att hitta vad som egentligen orsakar symtomen, säger Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds universitet, överläkare vid Skånes universitetssjukhus med specialintresse för idrottsrelaterade skallskador och en av forskarna bakom den vetenskapliga artikeln.

Idrottarnas hjärnor studerades med 7-Tesla

Totalt inkluderades 42 personer i studien. I den ena gruppen ingick 21 friska idrottare och i den andra 21 elitidrottare som alla drabbats av idrottsrelaterad hjärnskakning och som därefter i mer än sex månader upplevt symtom. Alla studiedeltagare genomgick olika tester där forskarna undersökte bland annat deras balansorgan. Med hjälp av avancerad magnetkamera, så kallad 7-Teslakamera, studerades idrottarnas hjärnor för att förstå mer om vad som orsakade symtomen. Forskarna fann skador på balansorganet i innerörat hos 13 idrottare i gruppen med långvariga besvär. I gruppen friska idrottare hade 3 personer liknande skador.

I vårt tinningben har vi ett hålrum med tre båggångar, en förgård med två hinnsäckar samt örats snäcka. I snäckan finns vårt hörselorgan och båggångarna och i förgården finns vestibularisorganen. Dessa organ har varsin nerv. Bild: iStock/andegro4ka

– Testresultaten visar att skadan sitter i vestibularisnerven, som är kopplad till båggångarna i ett hålrum inuti skallbenet och som ligger i direkt anslutning till snäckan i örat. Dessa skador leder till att de inåtgående nervimpulserna inte fungerar som de ska och att hjärnan därför inte får den viktiga information om kroppsrörelser och känselintryck som krävs för att upprätthålla en bra balans, säger Anna Gard, doktorand vid Lunds universitet, ST-läkare i neurokirurgi vid Skånes universitetssjukhus och försteförfattare till studien.

När man drabbas av hjärnskakning beror det ofta på att huvudet roterar för snabbt, till exempel vid tackling inom ishockey.

– Vi har inte undersökt idrottare med kortvariga problem efter slag mot huvudet, dem kan vi inte säga något om. Den här studien gäller idrottare med långdragna symtom efter hjärnskakning. Den rotation av huvudet som uppstår i samband med hjärnskakning leder till en dragning i vestabularisnerven, som sedan leder till besvären. Nu när vi har mer kunskap om vad problemen beror på är det lättare att hitta terapier för hur vi ska hjälpa dessa personer, säger Niklas Marklund.

Länk till den vetenskapliga artikeln “Post-Concussive Vestibular Dysfunction Is Related to Injury to the Inferior Vestibular Nerve”

Text: TOVE SMEDS

Artikeln är tidigare publicerad av Lunds universitet

Studien är genomförd av forskare vid Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus, Sapienzauniversitetet i Rom, Luleå tekniska universitet samt Sahlgrenska akademin.