Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Så kan tandkronan hålla längre

2024-09-16
bild på modell av tänder och en tandkrona som sätts på
Bild: iStock/alex-mit

Idag är det framför allt keramiska material som används när skadade tänder ska lagas. Men vilka faktorer är det som avgör om tandersättningen håller och inte lossnar? Det är en av frågorna som undersöks i en ny avhandling.

– Varje tandersättning som lossnar måste åtgärdas, vilket både är kostsamt och tidskrävande, säger Minh Le, doktorand vid Malmö universitet.

Varje år görs minst 200 000 tandkronor i Sverige, och keramen zirkonia är idag ett av det mest populära materialen för tandersättningar. Det är starkt, mer vävnadsvänligt än metall och liknar naturliga tänder.

”Kan handla om hur förbehandlingen görs”

Kliniska studier visar att zirkonia håller bra och att patienterna över lag är nöjda. Av de komplikationer som förekommer, är en av de vanligaste att tandersättningen lossnar. Minh Le har i sin avhandling utvärderat olika faktorer som kan påverka materialets vidhäftning till tanden och hur risken för att kronor lossnar kan minskas.

– Det kan handla om vilken typ av cement som används men även hur förbehandlingen görs. I en av studierna visar resultaten att vidhäftning till tanden förbättras om ytan på zirkonia sandblästras innan cementering, berättar Minh Le.

Avhandlingen består av fyra delstudier. En av de viktigaste slutsatserna är att tandkronor gjorda av zirkonia håller mycket bra över tid, förutsatt att förarbetet är väl genomfört och fabrikantens anvisningar gällande hantering av material och cement följs.

Patienterna nöjda med kvaliteten

– Vi har sett att tandkronorna har en väldigt bra överlevnad, oavsett vilken typ av cement som används. Enligt den systematiska översikt och metaanalys som vi gjort hade 99 procent en överlevnad på minst tre år.

I en av delstudierna gjordes en treårsuppföljning av en klinisk studie i Skåne, där allmäntandläkare från tre privatkliniker och universitetskliniken i Malmö utförde behandlingarna. Resultaten bekräftar tidigare fynd – komplikationerna var få, patienterna var nöjda med kvaliteten och tandkronorna har hittills hållit i mer än 3 år.

–  Vi ser generellt att man kan få ett väldigt bra resultat om tillräcklig tid avsätts för den här behandlingstypen, säger Minh Le.

Länk till avhandlingen: Retention of zirconia-based restorations: studies on adhesive cementation of tranclucent zirconia crowns

 

Text: ANNA DAHLBECK

Artikeln är tidigare publicerad som nyhet från Lunds universitet