Vi nordbor är ett soltörstande folk och visst kan det vara skönt att sola. Många känner att de laddar batterierna och även forskningen har visat att solen har en hel del positiva effekter på vår hälsa. Samtidigt ökar antalet fall av malignt melanom, och den största bidragande faktorn är våra sol(o)vanor.
Melanom är numera den femte vanligaste cancerformen och tar dubbelt så många liv som trafiken. Så hur ska vi förhålla oss till solen?
I podden träffar vi Kari Nielsen som är överläkare och hudspecialist på hudmottagningen på lasarettet i Helsingborg och docent vid Lunds universitet där hon forskar på hudcancer. Vi pratar om vad man ska tänka på när man väljer solkräm, om det går att förbereda huden inför en solresa, hur påverkas barnen av solen, vilka hudprickar ska vi vara uppmärksamma på – och mycket annat.
Du får också höra om hennes forskning där flera projekt handlar om att förbättra den tidiga diagnostiken. Läkare ska bli ännu bättre på att hitta melanom i ett mycket tidigt stadium. Hittar man dem då så räcker det oftast med en enkel operation för att bli botad.
Men helst ska man inte drabbas alls och det mesta kan vi påverka själva genom ett sunt beteende i solen.
Forskningens dag 2017
Missa inte Forskningens dag 2017 som handlar om Solen på gott och ont! I Malmö 7 november, i Lund 8 november. Föreläsningarna i Lund kommer även kunna följas på webben både i direktsändning och i efterhand.
Text: EVA BARTONEK ROXÅ
Foto: Roger Lundholm (porträtt), iStock/sbayram (solbild)
Lyssna på Kari Nielsen när hon redogör för solens positiva och negativa effekter