Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Podd: Så påverkar socker vår hälsa

2025-04-11

Textversion

Kommer snart


 

2023 kom nya Nordiska näringsrekommendationer och enligt dessa bör mindre än 10 procent av energin från mat och dryck komma från tillsatt socker, helst betydligt mindre. Samtidigt är vi riktiga gottegrisar, i Sverige konsumerar vi i snitt 15 kilo godis per person och år.

Men varför är socker så dåligt för hälsan? Är det bättre att använda honung än vitt socker, är fruktsocker nyttigare eller är det tvärtom farligare, något som har cirkulerat i vissa larmrapporter.

I dagens podd ska vi försöka besvara dessa och många andra frågor och till vår hjälp har vi bjudit in Emily Sonestedt, forskare i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet, där hon i sin forskning fokuserar på att studera vilken roll kolhydratkvalitet, och främst sockerkonsumtion, har på hälsan. Intervjuar gör Eva Bartonek Roxå.

Porträttbild av Emily Sonestedt: Eva Bartonek Roxå; Ingångsbild med läsk godis och kakor: iStock/carlosgaw