Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Omprogrammering av cancerimmunterapi

2024-10-18
Konstnärlig tolkning av en dendritisk cell. Bild: iStock/Design Cells

Filipe Pereira installerades som professor i molekylär medicin, regeneration, transplantation och reparation i blodsystemet vid Lunds universitet i oktober 2024. Nedan skriver han själv om sin forskning.

De många celltyperna som utgör vår kropp är normalt stabila och upprätthålls genom celldelning. Men genom cellulär omprogrammering kan en specifik celltyp omvandlas till en helt annan, med annan identitet och funktion. Möjligheten att kunna omprogrammera kroppens celler till valfri celltyp ger möjlighet till banbrytande terapier.

Jag har fokuserat på att förstå hur celltypers identitet upprätthålls och förändras, särskilt i så kallade dendritiska celler, som är avgörande för att orkestrera immunsvaret. Min forskning vid Lunds universitet har visat att hudceller kan omprogrammeras till dendritiska celler, vilket möjliggör användningen av cellulär omprogrammering som immunterapi mot cancer.

Immunterapi mot cancer begränsas ofta av att cancercellerna gömmer sig för immunförsvaret och därmed undviker eliminering. Mitt tillvägagångssätt var att tvinga cancerceller att bekämpa sig själva genom att omprogrammera dem till dendritiska celler. Hos möss framkallade sådan omprogrammering av cancer-tillimmunceller en tillbakagång av tumörer, förbättrad överlevnad och ett immunologiskt minne som bibehöll ett tumörfritt tillstånd.

Detta tillvägagångssätt har stor potential att effektivisera dagens immunoterapi och erbjuda hopp till patienter som inte svarar på hittills tillgängliga behandlingar. Jag samarbetar med nationella och internationella forskare samt företag, där Asgard Therapeutics, som jag är medgrundare till, har målet att ta omprogrammering av immunceller till klinisk verksamhet. Jag är fast besluten att initiera kliniska prövningar så att cancerpatienter kan få tillgång till denna behandling. Samtidigt fortsätter vi att fördjupa vår förståelse av cellulär omprogrammering för att vidareutveckla nya omprogrammeringsbaserade immunterapier, inte bara mot cancer utan även mot andra sjukdomar.

Text: Filipe Pereira, professor vid Lunds universitet

Från broschyren: ”Professorsinstallation 18 oktober 2024″ som tagits fram av Kommunikationsavdelningen vid Lunds universitet.