Har du svimmat i bankkön, i affären eller på bröllop? Då beror det sannolikt på rubbningar av kardiovaskulära reflexer som inte utgör något direkt allvarligt hot.
– 70-80 procent av svimningarna beror på dessa rubbningar av normala hjärt- och kärlreflexer berättar specialistläkaren Artur Fedorowski. Patienterna är tacksamma över att de får ställt en diagnos på sina svimningsanfall.
De kommer till laboratoriet via Akutcentrum på SUS i Malmö. Många har drabbats av svimningar flera gånger. Åldrarna varierar från 19 år till 95. I laboratoriet återskapas svimningssituationerna genom en tippbräda som lyfts successivt upp.
– Hälften svimmar när vi testar dem med tippbrädan. 30 procent är nära att göra det, säger Artur Fedorowski.
Han och docent Olle Melander har hittills testat 170 patienter. De ingår alla i en SYSTEMA-studie som Artur Fedorowski håller på med inom postdoc-forskning. Studien startade för ett och ett halvt år sedan.
Vid en svimning får personens hjärna inte tillräckligt med blod, då blodtrycket sjunkit kraftigt. Hjärnan drabbas av syrebrist under kort tid. Endast i mellan 10 och 15 procent av de undersökta fallen har det kommit fram att svimningen beror på en allvarlig hjärtsjukdom såsom hjärtrytmrubbning.
När patienterna testas händer det också ibland att hjärtat stannar på grund av en kraftig reflex. Det längsta ”stoppet” har varat i 37 sekunder.
– Det gäller Sverige, förklarar Artur Fedorowski. Det längst kända i världen är 65 sekunder.
Skulle stoppet bli bestående finns det akut återstarthjälp. Han är själv specialist både inom internmedicin och inom kardiologi.
– En viktig drivkraft är att patienterna som får förklaring till sina svimningar är jättenöjda, summerar Artur Fedorowski.
HANS-GÖRAN BOKLUND
Tidigare publicerad i Nyhetsbrev för massmedia (nr 1, 2010) från Skånes universitetssjukhus, Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Labmedicin Skåne.