Var tredje person med diabetes drabbas under sin livstid av någon form av nedsatt njurfunktion. Studier gjord av forskare vid Lunds universitets Diabetescentrum kan leda till en helt ny princip för hur man i framtiden kan behandla typ 2 diabetes och förebygga njurskador.
Kroppen ”minns” dåliga värden
Miljön påverkar vårt arv
Vår arvsmassa, den genetiska koden DNA, kan inte ändras, men så kallade epigenetiska förändringar som påverkas av miljön (kost, läkemedel, föroreningar mm) kan påverka aktiviteten i våra gener och hur de används. I utvecklandet av nya läkemedel är därför kunskapen om hur man kan påverka epigenetiska förändringar intressant för att behandla diabetes och dess följdsjukdomar.
Inom cancerbehandling är detta inget nytt, där har man tidigare använt sig av motsvarande princip för att förhindra celler från att föröka sig. Men nu är forskarna för första gången en tillämpning för behandling av diabetesrelaterade komplikationer på spåren.
– Vi vill uppnå motsatsen, vi vill skydda njurcellerna från att dö, säger Yang de Marinis.
Fynd i djurförsök
I djurförsök och i celler från möss och människor har forskarna undersökt om sk epigenetiska mekanismer kan vara en bidragande faktor i utvecklingen av diabetiska njurskador – och kommit fram till att så är fallet.
Studierna visar att förhöjda blodsockervärden leder till epigenetiska förändringar i två gener, Txnip och osteopontin, som man sedan tidigare vet har en viktig roll i utvecklingen av njurskador då de bidrar till inflammation i blodkärlen och glukotoxicitet. Glutoxicitet innebär att cellerna som utsätts för glukos dör, och studien visar att detta även drabbar njucellerna.
Återställa genens funktion
Genom att på kemisk väg neutralisera de epigenetiska förändringarna på genen såg forskarna att aktiviteten i Txnip-genen minskade.
– Med den här metoden skulle man kunna återställa och normalisera genens funktion , säger Yang de Marinis. Ännu återstår dock mycket forskning innan rönen kan leda till nya läkemedel.
– För att i framtiden kunna använda metoden på människor krävs fortsatt forskning, avslutar hon.
Text: SARA LIEDHOLM
Illustration njurar: Colourbox