Hur kommer det sig att en del människor är rena fästingmagneter? Och hur klarar fästingen av att bära runt på TBE-virus och borrelia-bakterier, när vi människor kan bli så sjuka av dem? Katharina Ornstein, forskare vid Lunds universitet och infektionsläkare vid Region Skåne berättar vad som händer om borrelia inte behandlas och vad vi ska vara uppmärksamma på efter att ha vistats i fästingtäta områden. Lars Råberg, Lunds universitet, forskar på borrelia hos sorkar och han tar oss med på fästingjakt strax utanför Lund där vi får lära oss mer om fästingen.
Ur poddavsnittet:
Ungefär 20-25 procent av fästingarna bär på borrelia och några procent av alla som blir bitna får sjukdomen, berättar Katharina Ornstein, forskare och infektionsläkare vid Region Skåne.
– Den näst vanligaste infektionen är hjärnhinneinflammation. Men borrelia kan också sprida sig till leder. Under fästingsäsongen är nog minst hälften av de barn som får ansiktsförlamning orsakad av just borrelia, säger Katharina Ornstein.
Hon har bland annat varit med och tagit fram en teknik som kan upptäcka borreliabakterien hos patienten. Ju tidigare man söker och få vård för borrelia, desto bättre. Ändå är det många vuxna som går flera veckor med infektionen innan de kontaktar vården.
– Man känner sig inte jättesjuk om man inte får de här nervsymtomen i form av ansiktsförlamning eller utstrålande smärtor. Det kan dröja 6-12 veckor innan en del söker vård.
Det är lätt att behandla borreliabakterien när man väl hittar den. Däremot kan symtomen kvarstå ett tag.
– En del får långdragna symtom efter att ha haft ledinflammationer i knät orsakad av borrelia, det kan hända att man kan behöva kortisonbehandling i knät eller kanske operation av hinnan som omger knäleden.
Gen hos skogssorken påverkar om de smittas av borrelia
Lars Råberg är docent vid Lunds universitet och studerar hur de djur som blir bitna av fästingar försvarar sig mot borrelia.
– Vi har bland annat identifierat en gen hos skogssorkar som påverkar om dessa blir smittade eller inte.
Han berättar hur fästingen får borrelia när den suger blod från en infekterad sork eller mus, och hur den vid nästa blodmål för smittan vidare.
– Fästingen är väldigt härdig. Så länge det inte blir för torrt kan de leva väldigt länge på ett enda blodmål.
Hudförändringar vid borrelia
Under fästingsäsongen och efter fästingbett är det bra att söka sjukvård vid nytillkomna hudförändringar. Hudborrelios behandlas med antibiotika (penicillin eller doxycyklin).
Erytema migrans. Tidig borreliainfektion i hud som vanligtvis uppkommer 1-4 veckor på platsen för fästingbettet.
Multipla erytema migrans. Ovanligare borreliainfektion med spridning i huden. Uppemot 10-30 ringformade olikstora erytema migrans bildas.
Text: TOVE SMEDS
Bilder hudförändringar: Katharina Ornstein