En ny cancermedicin har visat sig lindra och minska tumörerna hos patienter som fått återfall i ärftlig bröstcancer och äggstockscancer.
– Patienternas tumörer har krympt i många av fallen, berättar läkaren Niklas Loman vid Skånes onkologiska klinik.
Studien har i dagarna presenterats i tidskriften the Lancet. Niklas Loman har svarat för det svenska deltagandet som omfattat en handfull patienter av de 111 som deltagit från olika länder på tre kontinenter.
Studien har omfattat patienter med ärftlig bröst- eller äggstockscancer och med mutationer. Det rör sig om förändringar i BRCA1-genen eller BRCA2-genen, och alla med allvarliga återfall i sin sjukdom.
Utnyttjar svaghet
Läkemedlet, som heter Olaparib, är helt nytt och det utnyttjar en svaghet i tumören.
– Just den brist tumören har fått genom mutationen som inträffat är det som utnyttjas, förklarar Niklas Loman. Det ämnet finns kvar i andra av kroppens gener varför biverkningarna av läkemedlet är ringa.
Bra effekt
Effekten av medicinen kunde konstateras hos 41 procent av patienterna med bröstcancer och 33 procent med äggstockscancer. Patienter i studien hade tidigare genomgått omfattande behandling mot sina cancersjukdomar.
Risken att få sjukdomen genom den ärftliga dispositionen är stor. Exempelvis finns det kvinnor som låter operera bort sina bröst i förebyggande syfte.
BRCA-generna utnyttjas ofta för bedömningar av risken hos friska individer att insjukna, men kan i framtiden också komma att användas för att välja rätt behandling till patienter med bröst- och äggstockscancer.
Tar aktiv del
Det nya läkemedlet har tagits fram av AstraZeneca och finns bara tillgänglig för studier. Flera andra läkemedelsföretag håller på med utveckling av liknande läkemedel.
– Jag hoppas läkemedelsbolagen kommer att fortsätta utveckla PARP-inhibitorer – som är den läkemedelsgrupp Olaparib tillhör – och som visat sig vara bra för patienterna. Vi på Skånes universitetssjukhus tar gärna fortsatt aktiv del i nya studier, säger Niklas Loman.
Text: HANS-GÖRAN BOKLUND
Pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus, 6 juli 2010.