Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Ny 3D-teknik upptäcker bröstcancer tidigare

2021-11-05
Bild av bröst tagit med hjälp av bröstsomosyntes.
Brösttomosyntes i 3D till vänster. Bildkälla: Skånes universitetssjukhus

Tack vare undersökning med 3D-teknik kan fler fall av bröstcancer upptäckas tidigare. Men samtidigt blir röntgenbilderna fler och tar längre tid att granska. Därför har forskare på Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet tagit hjälp av artificiell intelligens för att snabbare hitta fler fall av bröstcancer.

– Studien är inte riktigt klar, men vi kan redan nu se att de största fördelarna med att använda AI är att vi kan hitta fler fall av bröstcancer utan att det kräver mer resurser, förklarar Victor Dahlblom som forskar om hur artificiell intelligens kan göra granskningen av röntgenbilder mer effektiv.

Victor Dahlbom. Foto: Monne Ljungberg

 

Problemet med vanlig mammografi är att omkring en tredjedel av alla bröstcancerfall inte upptäcks. Även om det alltid är två läkare som granskar alla röntgenbilder är det lätt att missa tumörer eftersom de på vanlig mammografi kan döljas av överlappande bröstvävnad, förklarar Victor Dahlblom.

Med hjälp av en ny 3D-teknik, eller brösttomosyntes, går det att hitta fler tumörer på ett tidigt stadium. Metoden är en slags skiktröntgen som visar hela bröstet i tunna snitt och därmed ökar chansen att tumörerna syns.

Mer effektivt än traditionell mammografi

Undersökningen är mer effektiv jämfört med traditionell mammografi, men genererar samtidigt fler bilder som ska granskas. Det betyder att granskningsarbetet tar dubbelt så lång tid och kostar mer. Därför används inte 3D-mammografi i stor skala än. Men Victor Dahlblom hoppas i framtiden kunna ta hjälp av datorer för att granska röntgenbilderna och detta kan bli verklighet redan om några år.

– Vi har testat att låta datorn ersätta en av de två läkarna som granskar röntgenbilderna och resultatet blev nästan lika bra som att låta två läkare granska resultaten. Riktigt bra resultat får vi däremot om vi låter en dator identifiera de kvinnor som har störst risk för cancer och sedan låta två läkare koncentrera sig på att granska deras bilder. Bilderna från de kvinnor som av datorn anses har minst risk för cancer granskas enbart av en dator.

TEXT: MONNE LJUNGBERG