
Narkosgaser är potenta växthusgaser vars totala globala påverkan hittills varit okänd. Nu publiceras en studie ledd från Lunds universitet som visar att utsläppet från växthusgaser från narkosgaser minskar med 27 procent över de senaste tio åren. Genom att ersätta den narkosgas som har störst klimatpåverkan, hade klimatpåverkan från narkosgaser kunnat minska med ytterligare 69 procent.
Halogenerade narkosgaser är en grupp flyktiga anestesimedel som används för att inducera och upprätthålla medvetslöshet under olika medicinska ingrepp.
Resultaten i den aktuella studien visar att de globala utsläppen för växthusgaser från narkosgaser har minskat med 27 procent under de senaste tio åren till cirka 2 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
Minskningen beror främst på att höginkomstländer dragit ner på användningen av gasen desfluran, den anestesigas som har högst klimatpåverkan. EU har valt att förbjuda gasen från och med januari 2026, men samtidigt har användningen av desfluran ökat kraftigt i vissa länder. Det riskerar nu att motverka framstegen, menar forskarna.
2 500 gånger mer potent
– Desfluran är 2 500 gånger mer potent än koldioxid. Höginkomstländer som USA, har kraftig minskat sin användning men gasen står fortfarande för mer än 60 procent av deras klimatutsläpp från narkosgaser. I vissa länder, som i Japan, Kina, India, Ryssland, Indonesien, Thailand, och Vietnam, ser vi en ökning av användandet, säger Adrien Talbot, doktorand i anestesiologi och intensivvård vid Lunds universitet och överläkare vid Helsingborgs lasarett.
Han har lett forskningen tillsammans med Peter Bentzer, lektor i anestesi och intensivvård vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes Universitetssjukhus.
Studien bygger på globala försäljningsdata av narkosgaser från 91 länder – vilket täcker 80 procent av världens befolkning. Forskarna beräknade klimatpåverkan genom att använda globala uppvärmningspotentialfaktorer, koldioxidekvivalenter, för en 100-årsperiod och såg då att narkosgaser utgör en betydande – men också påverkbar – källa till växthusgasutsläpp inom sjukvården.
Vi undersökte sedan förbrukningstrenden för de vanligaste narkosgaserna mellan 2014 och 2023. Desflurans klimatpåverkan i höginkomstländer halverades under tioårsperioden. I medelinkomstländer tredubblades dock utsläppen från gasen trots att den enda fördelen är marginellt kortare uppvakningstid, säger Adrien Talbot.
Byte av gas nyckeln till minskade utsläpp
En nyckel till att minska utsläppen ytterligare är en bredare övergång till sevofluran, en narkosgas med betydligt lägre klimatpåverkan med samma eller till och med bättre kliniska egenskaper än övriga alternativ, menar forskarna. Om desfluran helt ersattes av sevofluran hade den globala klimatpåverkan från narkosgaser kunnat minska med ytterligare 69 procent.
– Det är positivt att flera av världens största länder får möjlighet att erbjuda anestesi och kirurgi för att möta befolkningens vårdbehov, men det är samtidigt oroande att de i hög grad väljer att använda desfluran. Om fler slutade skulle vi kunna halvera klimatutsläppet, och ändå dubbla antalet anestesier i världen konstaterar Peter Bentzer.
Forskarna lyfter fram att ökad användning av narkosgas inte per definition är negativt, det kan exempelvis stå för att fler kvinnor sövs under svåra förlossningar eller att fler opereras för cancer och frakturer.
– Bakgrunden till att vår forskargrupp är engagerade i att studera sjukvårdens klimat- och miljöeffekt är att vi vill ha en kunskapsbaserad förändring av vården, inte implementera plakatpolitik. Då krävs att man har en holistisk bild och ser till den totala klimateffekten av möjliga förändringar i vården. Vi vill bidra med kunskap så att vi kan minska risken att vården i sig leder till försämrad hälsa hos människor på grund av att klimat– eller miljöpåverkan ökar, säger Peter Bentzer.
Länk till publikation: Greenhouse gas impact from medical emissions of halogenated anaesthetic agents: a sales-based estimate, The Lancet Planetary Health (2025)
Text: TOVE SMEDS
Artikeln är tidigare publicerad som nyhet från Lunds universitet