Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Magen i fokus – läs om forskning kring IBS och se föreläsningar om magen

2015-09-21
måltid
Foto: Colourbox

Många är drabbade. Magen känns kanske uppblåst efter att du har ätit. En del mat får det till och med att göra riktigt ont. Vad är det egentligen som händer i magen och tarmarna? När behöver jag söka läkare? Och vad kan jag själv göra för att må lite bättre?

Den här veckan ägnar Aktuellt om vetenskap & hälsa åt magen och magproblem – framför allt med fokus på IBS, känslig tarm. Vi har mött forskare från Lunds universitet och Malmö Högskola som berättar om sin forskning. Varje dag under temaveckan kommer en ny artikel att publiceras på vår hemsida.

Du är också välkommen till Skånes universitetssjukhus den 23 september 2015 för en föreläsning på samma tema. Föreläsningen kommer att filmas och kan ses i efterhand på webben.

Måndagen den 21 september

Vi har pratat med överläkare och professor Bodil Ohlsson, Gastromottagningen på Skånes universitetssjukhus. Hon berättar bland annat om varför hon tycker att diagnosen IBS begränsar forskningen.

Tisdagen den 22 september

Distriktsläkaren Rasmus Waehrens vid Vårdcentralen Lundsbergsgatan i Malmö forskar om IBS. Han berättar om sin senaste studie där han försöker förstå orsakerna till IBS med hjälp av registerdata.

Onsdagen den 23 september

Dietiest Elisabet Johansson berättar om FODMAP-dieten som används i vissa fall vid IBS.

Torsdagen den 24 september

Mariette Bengtsson är forskare och lärare vid Malmö Högskola. Hon har utvecklat ett frågeformulär som är en hjälp inom vården för att enkelt följa upp patienternas upplevda mag- och tarmbesvär.

Fredagen den 25 september

Vi avslutar veckan med ett samtal med en av Mag- och tarmförbundets ambassadörer som berättar hur det är att leva med en svår tarmsjukdom.

Föreläsningarna filmas och kan ses på webben i efterhand.

/Aktuellt om vetenskap & hälsa

 

Tema:
IBS