Mat måste vi alla ha. Mat i lagom mängd, mat som mättar, mat som vi mår bra av, mat som är god, mat som vi inte blir sjuka av. Har vi kontroll över maten? Hur ska vi veta vad som är nyttigt och vad som är skadligt för oss? Hur ska vi hantera larmrapporter och modekoster?
Välkommen att delta i symposiet ”Köket som medicinskåp – vad ska vi äta?” Här kommer att diskuteras hur man vetenskapligt kan förhålla sig till mat och vilka belägg det finns för våra kostrekommendationer.
NÄR? Onsdagen 25 september 2019 med början kl 12.30
VAR? Aulan, Blocket, Skånes universitetssjukhus, Lund
Alla är välkomna. Ingen föranmälan krävs och symposiet är kostnadsfritt.
På detta symposium kommer vi att diskutera hur man vetenskapligt kan förhålla sig till mat och vilka belägg det finns för våra kostrekommendationer.
Ur programmet:
- 12.30 Välkomsthälsning, Lars Edvinsson
Moderator: Charlotte Erlanson-Albertsson
- 12.35 Hälsosam mat – förr och nu – Håkan Jönsson
- 12.55 Mat till en mage som inte vill ha mat – Bodil Ohlsson
- 13.15 Kan mat förebygga sjukdom? – Mona Landin-Olsson
- 13.35 Vad är god mat till äldre? – Elisabeth Rothenberg
- 13.55 Kan nyttig mat vara god – Daniel Lundström
- 14.20 Paus med förfriskningar
Moderator: Mona Landin-Olsson
- 14.50 Mat från jord till bord – Ingegerd Sjöholm
- 15.10 Är grönsaker alltid nyttiga? – Lars Mogren
- 15.35 Nordisk kost – Lieselotte Cloetens
- 15.55 Viktminskning efter graviditet – Ena Huseinovic
- 16.15 Världens mat – Charlotte Erlanson-Albertsson
Programansvariga: Mona Landin-Olsson och Charlotte Erlanson-Albertsson
Mer om kost och hälsa:
Övervikt, fetma och kostens betydelse för tarmfloran
Kost- och livsstilsråd hjälper gravida behålla vikten
FÖRELÄSNING: Så samspelar gener, kost och tarmbakterier
Kostfiber tillsatta vid brödbakning kan minska risken för insjuknande i typ 2 diabetes