Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Köket som medicinskåp – vad ska vi äta?

2019-09-19
bilden visar 12 tallrikar med olika maträtter, nyttiga och onyttiga. Foto: iStock/nitrub
Foto: iStock/nitrub

Mat måste vi alla ha. Mat i lagom mängd, mat som mättar, mat som vi mår bra av, mat som är god, mat som vi inte blir sjuka av. Har vi kontroll över maten? Hur ska vi veta vad som är nyttigt och vad som är skadligt för oss? Hur ska vi hantera larmrapporter och modekoster?

Välkommen att delta i symposiet ”Köket som medicinskåp – vad ska vi äta?” Här kommer att diskuteras hur man vetenskapligt kan förhålla sig till mat och vilka belägg det finns för våra kostrekommendationer.

NÄR? Onsdagen 25 september 2019 med början kl 12.30

VAR? Aulan, Blocket, Skånes universitetssjukhus, Lund

Alla är välkomna. Ingen föranmälan krävs och symposiet är kostnadsfritt.

På detta symposium kommer vi att diskutera hur man vetenskapligt kan förhålla sig till mat och vilka belägg det finns för våra kostrekommendationer.

Ur programmet:

  • 12.30 Välkomsthälsning, Lars Edvinsson

Moderator: Charlotte Erlanson-Albertsson

  • 12.35 Hälsosam mat – förr och nu – Håkan Jönsson
  • 12.55 Mat till en mage som inte vill ha mat – Bodil Ohlsson
  • 13.15 Kan mat förebygga sjukdom? – Mona Landin-Olsson
  • 13.35 Vad är god mat till äldre? – Elisabeth Rothenberg
  • 13.55 Kan nyttig mat vara god – Daniel Lundström
  • 14.20 Paus med förfriskningar

Moderator: Mona Landin-Olsson

  • 14.50 Mat från jord till bord – Ingegerd Sjöholm
  • 15.10 Är grönsaker alltid nyttiga? – Lars Mogren
  • 15.35 Nordisk kost – Lieselotte Cloetens
  • 15.55 Viktminskning efter graviditet – Ena Huseinovic
  • 16.15 Världens mat – Charlotte Erlanson-Albertsson

Programansvariga: Mona Landin-Olsson och Charlotte Erlanson-Albertsson

Program som pdf

Mer om kost och hälsa:

Övervikt, fetma och kostens betydelse för tarmfloran

PODD: Kost och cancer

Kost- och livsstilsråd hjälper gravida behålla vikten

FÖRELÄSNING: Så samspelar gener, kost och tarmbakterier

Kostfiber tillsatta vid brödbakning kan minska risken för insjuknande i typ 2 diabetes