
Köttbullar med rödbetsblastspulver eller falukorv med torkade havtornsblad? Sådana här charkprodukter, ”laddade” med olika typer av antioxidant-rika rester från grönsaksodlingar, kan komma att hamna i mataffärernas kyldiskar. Labbtester visar att vissa antioxidanter helt eliminerade den skadliga oxidationen som forskare tror ligger bakom cancer- och hälsoriskerna med processat kött. Men alla var inte bra – vissa tvärtom förvärrade oxidationen.
Så kan växtpulver i processat kött minska hälsoriskerna? Kanske, men resultaten som redovisas bygger på preliminära försök i möss och mer forskning behövs innan det går att uttala sig om eventuella effekter på människor. Läs mer om doktoranden i livsmedelsteknik Stina Burri som i sitt avhandlingsarbete experimenterat med totalt 29 olika antioxidanter, varav de elva bästa sedan testades i köttbullar. Hela artikeln är tidigare publicerad av LTH, Lunds universitet.