Trots stora framsteg inom cancerforskningen är dödligheten i många cancerformer fortfarande mycket hög. Vid Create Health arbetar man hårt för att möjliggöra tidigare diagnoser och individuella behandlingsstrategier.
2006 skapades något helt nytt i Lund. Forskare från de medicinska och naturvetenskapliga fakulteterna och Lunds tekniska högskola flyttade samman med forskare och läkare från Universitetssjukhuset och startade Create Health – ett strategiskt centrum för cancerforskning.
Hos CREATE möts sju forskningsavdelningar. Här finns proteomik, genomik, bioinformatik, nanoteknologi, klinisk onkologi, cancergenetik och tumörbiologi.
Visionen är att genom ett tvärvetenskapligt angreppssätt, tillgång till den senaste teknologin och närheten till den kliniska verksamheten kunna utveckla bättre metoder för att diagnosticera och behandla cancer. Redan om några år hoppas man att cancerläkare med ett enkelt blodprov ska kunna ta reda på om en patient svarar på behandlingen, och om det finns risk för återfall.
– Vi är inte riktigt där men en bra bit på väg, säger Ulrika Ringdahl, koordinator på Create Health.
Biomarkörer ger viktiga ledtrådar om cancersjukdomar
Arbetet på Create Health är framför allt inriktat på att identifiera ”biomarkörer”, det vill säga proteiner och proteinmönster, som kan berätta saker om cancerpatientens tillstånd. Är patienten frisk eller sjuk? Kommer medicinen ha önskad effekt? Har patienten stor eller liten risk för återfall?