Snart är det påsk och vi svenskar ska traditionsenligt frossa i ägg. Under påskveckan konsumerar vi 2 000 ton ägg i landet, dubbelt så mycket som andra veckor under året. I genomsnitt äter svensken 13 kg ägg per år och person. Mycket, nja, inte om man jämför med exempelvis den kinesiska befolkningen som äter betydligt fler ägg.
Men är det bra eller dåligt att äta ägg som är rika på ämnet kolesterol, och hur många kan vi egentligen äta utan att kolesterolvärdet i blodet skjuter i höjden och riskerar göra oss sjuka?
– Ägg är i grunden ett bra livsmedel som innehåller många nyttiga ämnen som proteiner, mineraler, kalcium, magnesium, zink och vitaminer. Det är ju egentligen konstruerat så att kycklingen ska få i sig all näring den behöver innan ägget kläcks. Innehållet i ett ägg täcker i princip hela näringskartan, säger Åke Nilsson, professor emeritus i medicin och fortsatt verksam med klinisk nutrition vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Åke Nilsson har bl.a. skrivit en aktuell artikel i ämnet (följ länk nedan) tillsammans med dietisterna Erik Hulander och Sofie Nyström.
– Vi vet att förhöjd halt av kolesterol i form av LDL-kolesterol i blodet ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och att personer som är överviktiga har en ökad risk för att få cancer i tjocktarmen, men det finns inga belägg för att en måttlig konsumtion av ägg hos friska personer skulle bidra till dessa sjukdomar.
Åke Nilsson förklarar att kolesterol är ett ämne som finns naturligt i kroppens alla celler och att en konsumtion av 3-4 ägg i veckan normalt inte påverkar blodfetterna i kroppen negativt.
– Det finns de som äter betydligt fler utan att kolesterolvärdet i kroppen ändras. Men det gäller ju att leva sunt i övrigt också för att vi ska må bra. Lever vi osunt så kan enskilda faktorer påverka oss negativt.
Debatten om kolesterol och ägg, som pågått i årtionden, har gått på lågvarv en tid. Åke Nilsson förklarar en anledning till det.
– Trots att vi har bättre biologiska kunskaper idag och vet mer inom genteknik, så visar nya större studier på området i dag samma sak som tidigare studier gjort; att en måttlig konsumtion av ägg inte påverkar kroppen negativt. De större studierna konfirmerar med andra ord vad tidigare studier visat. Resultaten har därmed blivit mer definitiva och lämnar mindre utrymme för enskilda uppfattningar.
Det torde således kännas tryggt att äta några ägg extra i påsk.
– Det går att äta några fler än vanligt och ändå fira påsk i lugn och ro. Själv kommer jag att äta 5-6 stycken.
Text: OLLE DAHLBÄCK