Pernilla Garmy är skolsköterska i botten och forskar på skolbarns sömn vid både Lunds universitet och Högskolan Kristianstad. Hon har undersökt vad som hjälper och vad som stjälper tonåringens sömnrytm. Motivationen måste komma från dem själva menar hon, men vi vuxna bör hjälpa till att skapa struktur i deras vardag.
HJÄLPER
Gå upp!: ”Man kan inte tvinga barn eller någon för den delen att somna, däremot få dem att vakna. Så visa att det är en ny dag och dra upp gardinen, särskilt på helgen. Och gärna något till frukost. Då fattar kroppen: Aha! Det är en ny dag!”
Meningsfull dag: ”Fysisk aktivitet hjälper mot det mesta, men huvudsaken är att man gör något meningsfullt. Gör man roliga saker under dagen blir det också lättare att somna. Därför behöver vi vuxna ha existentiella samtal med våra ungdomar om vad som är viktigt för dem.”
Prata med varandra: ”Viktigt att ungdomarna ges möjlighet att prata med varandra om sömn. För det ger mycket större effekt när de tipsar varandra om bra knep för att kunna somna, än att vi vuxna predikar för dem.”
Stöd: ”Våra studier visar att ungdomar faktiskt uppskattar att vi säger till dem och ger dem ramar och struktur i vardagen. Även om det kan verka tvärtom när de blir sura på oss.”
STJÄLPER
Ständigt uppkopplade: ”Många tonåringar har med sig både skolans laptop och mobiltelefonen i sängen. All forskning visar att denna uppkoppling gör det svårare att somna. Min förhoppning är att den kommande generarationen själva utvecklar vett och etikett kring detta. Som när på dygnet det är ok att kontakta varandra och för vad. I våra studier berättar de att de blir irriterade när de får ett sms som: ”Är du vaken?”
Oregelbundna vanor: ”Att man stiger upp och lägger sig ungefär samma tid varje dag är viktigt. Tonåringar har mer oregelbundna vanor än vuxna, så de behöver hjälp att hitta en dygnsrytm. För att somna gott på kvällen bör de ha varit vakna i 16 timmar. De måste bygga upp en sömnsskuld.”
Oro och stress: ”Det är svårt att somna om du är uppe i varv eller stressad. Många försöker komma ner i varv när de ska somna, men det är lika viktigt att slappna av under dagen. Kanske att man tar några djupa andetag och räkna till fyra i vardagliga situationer, som på toan eller när det är lugnt omkring en.”
TEXT: Magnus Erlandsson
Relaterad artikel: Unga tar sömn på stort allvar – Vetenskap och Hälsa (vetenskaphalsa.se)