Vid Skånes universitetssjukhus pågår ett framgångsrikt pilotprojekt för att hjälpa patienter med kraftig övervikt att gå ner i vikt före en njurtransplantation. Patienterna stöttas av ett team med dietist, fysioterapeut, beteendeterapeut, dialyssköterska och njurläkare för att träna och äta rätt.
Tidigare när patienter nekades en njurtransplantation på grund av för hög vikt, fick de rådet att gå ner i vikt på egen hand och sedan göra ett nytt försök. Om patienten har för mycket bukfetma, blir en njurtransplantation för riskfylld och det kan också lättare bli komplikationer efteråt i form av infektioner och att det nya organet slutar att fungera.
Idé om ett intensivprogram för njursjuka
Clara Paul, transplantationskirurg, och enhetschef Ellinor Johansson fick idén att erbjuda ett intensivprogram under tolv veckor till de patienter som stod på väntelistan för njurtransplantation och som hade kraftig övervikt.
Nu har projektet pågått i snart två år och resultatet är över förväntan, berättar Boel Persson. Hon är beteendeterapeut i njurteamet och stöttar patienterna med den motivationsträning som också behövs för att förändra deras beteenden kring mat och träning åt ett sundare håll.
– Man kan se det här som en kickstart där vi hjälper patienterna att komma igång, säger Boel Persson. De kommer till mig och jag ger dem redskap att hantera sitt sötsug och lär dem att vara lite snällare mot sig själva. Det handlar om mindfulness i vardagen när du står där i affären och gifflarna ”skriker åt dig”. Att tänka efter en extra gång: ”Är det värt det …?”.
Kan banta bort muskelmassa
När patienterna kommer med i intensivprogrammet befinner de sig i lite olika skeden av sin sjukdom – någon har bloddialys, en annan påsdialys.
Varje patient behöver få kost- och träningsråd anpassade utifrån just sin sjukdomsbild.
– Vi utmanar hela tiden våra patienter, samtidigt som vi har koll på deras värden, säger Mia Trondsen som är fysioterapeut. Vi gör till exempel mätningar av kroppssammansättning och vätska för att vara säkra på att de inte förlorar muskelmassa.
– Patienter med njursjukdom kan ha så olika behov, förklarar dietist Sara Palm. Vissa har ett ökat behov av protein, andra ska ha mindre. Det kan vara svårt att förstå för patienterna. Äter du fel är det lätt att bryta ner proteiner från musklerna i stället. Många kostråd för njursjuka utgår också från att de är underviktiga.
Mia Trondsen berättar om en av deras patienter. Han hade först fått remiss för en gastric bypass men blev skräckslagen och ville inte genomföra den. I stället bantade han på egen hand.
– När han kom till oss visade det sig att det han hade bantat bort var nästan bara muskelmassa, säger Mia Trondsen. Här kan vi istället balansera träning och kost på rätt sätt och sätter också realistiska mål. Ungefär mellan tre och sex kilo brukar patienterna gå ner i vikt under de tolv veckorna, och så här långt har de också hållit vikten efteråt. Vi är faktiskt själva lite förbluffade över det goda resultatet.
Botar en bulle min ledsenhet?
– Många mår väldigt dåligt när vi först träffar dem – de sover dåligt och är nedstämda, säger Boel Persson. Vi brukar prata om att är du ledsen kanske inte lösningen är en 100 grams mjölkchokladkaka.
Efter ett tag med träning och mer regelbundna matvanor orkar de flesta söka sig utåt mer. Det är inte ovanligt att de tidigare har isolerat sig och inte orkat vara annat än en passiv medresenär i sitt liv. Det är fantastiskt att se när de börjar göra aktiva val i livet i stället.
Hon förklarar att många av de patienter med kraftig övervikt som hon möter lägger sin känsloreglering i magen – och kan ha svårt att skilja på om de är hungriga eller om de egentligen behöver något annat.
– Botar en bulle min ledsenhet? Eller behöver jag kanske prata med Berit eller gå på bio i stället… Med hjälp av KBT, kognitiv beteendeterapi, jobbar vi med att inte låta oss styras av reptilhjärnan och våra impulser. Det handlar om att lära sig göra medvetna val. Och samtidigt har vi kul ihop, skrattar Boel.
Text: NINA NORDH