Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Håll koll på kisset!

2024-12-13
Illustration urinblåsecancer: iStock/Raycat

Tre av fyra som får diagnosen urinblåsecancer är män. Men de kvinnor som drabbas har en sämre prognos. Forskning pågår för att förbättra prognosen – för alla.

Blåscancer drabbar ungefär 3 400 personer i Sverige varje år, 75 procent är män och hälften av patienterna är rökare.

Fredrik Liedberg. Foto: Kennet Ruona

– Det finns ett starkt samband mellan rökning och blåscancer men annars vet vi inte så mycket om varför männen drabbas i större utsträckning, säger Fredrik Liedberg, professor i urologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Att kvinnor har en sämre prognos kopplas till att de ofta diagnostiseras med ett mer framskridet stadium av cancern. Det finns skäl att misstänka att kvinnors diagnos fördröjs av någon anledning och att det skulle kunna vara åtminstone en delförklaring till den sämre prognosen.

Idag finns inga enkla test

I dagsläget finns inga enkla test för urinblåsecancer och den diagnostiseras enbart utifrån symtom – där blod i urinen är den absolut vanligaste. Problemet är bara att blod i urinen kan bero på så mycket annat och är vanligt vid till exempel urinvägsinfektion. Och urinvägsinfektion är mycket vanligare bland kvinnor än bland män.

– Vi ville undersöka om det fanns en koppling mellan förskrivning av antibiotika mot urinvägsinfektion och en fördröjning av cancerdiagnosen, vilket i så fall avspeglades i mer framskridna stadier av cancern – och om detta var mer uttalat hos kvinnor.

De nyligen publicerade resultaten från studien visade att ungefär ett år före diagnos steg antibiotikaförskrivningen markant i cancergruppen jämfört med kontrollerna.

– Våra resultat visade också att de individer, både kvinnor och män, som fått åtminstone en antibiotikakur innan cancerdiagnosen hade större risk att diagnostiseras med en mer framskriden form av cancern. Den risken ökade med antalet antibiotikakurer, säger Fredrik Liedberg.

Länk till vetenskaplig artikel:

Treatment Related to Urinary Tract Infections Is Associated with Delayed Diagnosis of Urinary Bladder Cancer: A Nationwide Population-based Study – ScienceDirect

Kvinnor får söka fler gånger

Mer forskning behövs men det finns ändå andra studier som tyder på att forskarna är på rätt spår. Fredrik Liedberg har i sin tidigare forskning kunnat visa att kvinnor i median sökt vård en gång mer än män, innan de fått sin blåscancerdiagnos. Det stöds också av en australiensisk studie som jämförde kvinnor och män där diagnosen inte hade föregåtts av antibiotikakurer och då var kvinnors prognos jämförbar med männens.

Redan 2015 infördes ett nytt standardiserat vårdförlopp* för urinblåsecancer som uppmanar att alla, både kvinnor och män, över 50 år som haft blod i urinen, med eller utan symtom på urinvägsinfektion, ska utredas för blåscancer.

– Det här väckte mycket diskussion och många läkare vände sig mot de nya föreskrifterna och menade att det var onödigt, tidskrävande och skulle leda till många bifynd. Men det verkar ändå som om en del ändrade sina rutiner.

Fredrik Liedberg menar att detta kan ses i cancerregistret genom att antalet diagnostiserade framskridna cancerformer av blåscancer har minskat något och de tidiga formerna har blivit något fler sedan 2015, då vårdförloppet infördes.

– Det tolkar jag som att vi är på rätt väg och ska jobba med att få fler att utredas för blåscancer vid blod i urinen. Då ökar chansen att hitta cancern i ett tidigare stadium som faktiskt går att bota.

 

Text: EVA BARTONEK ROXÅ

*Standardiserade vårdförlopp beskriver vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom en viss cancerdiagnos, samt vilka tidsgränser som ska eftersträvas från välgrundad misstanke till start av första behandling. Källa: Socialstyrelsen.

Artikeln publicerades första gången 20241031