Går det att laga hjärnan med friska gener? Finns det bot mot dödliga ärftliga muskelsjukdomar? Kan vi påverka våra gener genom vad vi äter och hur vi motionerar – och kommer det i framtiden vara möjligt att med skräddarsydda stamceller återskapa insulinproduktionen hos personer med diabetes?
Med genterapi kan vi redan idag behandla vissa sjukdomar, som till exempel blödarsjuka, eller vässa immunförsvaret så att det blir bättre på att angripa cancerceller. Den Nobelprisade gensaxen Crispr har öppnat upp för helt nya möjligheter att laga gener genom att till exempel byta ut enstaka bokstäver eller att stänga av gener som ger upphov till sjukdom.
Men tekniken väcker även etiska frågor. Att bota sjukdomar som orsakar stort lidande och där behandlingen räddar liv verkar oproblematiskt. Men tänk om det blev möjligt att ”förbättra” människor, till exempel göra dem mer stresståliga eller tåla skadliga komponenter som kan finnas i arbetsmiljön? Och vad säger lagen? Vi har frågat medicinetiker, jurister och medicinhistoriker.
Du får även träffa Gabriel som lever med en obotlig muskelsjukdom men har siktet inställt på att göra allt han vill och kan så länge det bara går. Och Love, som genom ett gentest visades bära på gener som ökar risken för att utveckla celiaki. Han deltar nu i en studie som ska undersöka om en glutenfri kost och probiotika under barnets tre första levnadsår minskar risken att utveckla celiaki.
Trevlig läsning!
Läs artiklarna på webben genom att klicka på artikelrubrikerna nedan eller läs den layoutade tidningen som pdf (i högerkolumnen)
Så kan gentekniken påverka vår hälsa
Blodsjukdomar intressanta för genterapi
”Jag gör allt jag vill och kan – så länge det bara går”
Finns det bot för dödliga muskelsjukdomar hos barn?
Här kartläggs arvsmassa i raketfart
Gentester – irrvägar eller genvägar?
”Krävs tålamod och god analytisk förmåga”
”Kapslarna har blivit en del av morgonrutinen”
Glutenfritt eller snälla bakterier?
En av tio tar upp dubbelt så mycket kemikalier genom huden
Skräddarsydda celler som fixar insulinet
Epigenetik – så påverkar genernas dirigenter vår hälsa
Virus fiffig transportör vid genterapi
Odlade celler – en genväg till nya behandlingar
PODD: Genvägar till bättre hälsa
Missa inte Forskningens dag 11 november
Ingångsbild genteknik: iStock/ipopba