Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Fler pensionärer dricker för mycket – ökar särskilt bland kvinnor

2025-01-24
Ensam gråhårig kvinna hemma i soffan med ett glas vin i handen.
Dagens pensionärer tillhör en stordrickande generation. Ju mer och oftare man dricker från början desto större risk att man tar till alkoholen vid motgångar och sorger i livet. Foto: iStock

Många funderar mycket på hur ekonomin ska bli efter de har gått i pension. Färre funderar på hur de ska hantera sin alkoholkonsumtion. Men efter pensionen är det många som dricker mer och särskilt bland äldre kvinnor i Sverige ökar alkoholproblemen.

 Ohälsa kopplad till alkohol och antalet alkoholrelaterade dödsfall i äldre åldersgrupper har ökat under 2000-talet.

– Hos vissa kan drickandet eskalera efter pensionen och vården bör vara medveten om att det även gäller för kvinnor, säger Jonas Berge, beroendeforskare vid Lunds universitet och psykiater vid Triangelmottagningen i Malmö vid Region Skåne.

En riskperiod för ökat drickande

Att fler äldre får alkoholproblem, och att det ökar särskilt mycket bland kvinnor, stämmer väl med Jonas Berges observationer som läkare. Han menar att det kan finnas flera olika förklaringar. Med högre pensioner än tidigare generationer finns också fler som har råd att resa och kanske stanna utomlands längre perioder, där daglig alkohol är kutym. Eller att man helt enkelt har råd att köpa hem fler av de där vinerna som man tycker om. Skilsmässotalen är också högre idag vilket rimligtvis leder till fler ensamstående pensionärer. Och både ensamstående män och kvinnor mår ofta sämre och kanske dricker mer.

Man i blå skjorta i vit korridor.
Jonas Berge Foto: Jenny Loftrup

– De ökande problemen är en generationseffekt. Det blir ganska tydligt när man tittar på siffrorna att de som är födda på 40- och 50-talet toppar, de dricker mer än någon tidigare generation, säger Jonas Berge.

För dem som identifierat sig mycket med sina jobb kan också övergången till pensionärslivet bli tung. Då kan alkoholen fungera som en depressions- och ångestdämpare.

– Det är en riskperiod för både män och kvinnor. Vi behöver bli medvetna om det och ta risken på allvar.

Mycket att vinna på att ta tag i problemen tidigt

Det är vanligare att män missbrukar alkohol än kvinnor och männen utgör 70 procent av alla med alkoholberoende. Men bara en av sex med alkoholproblem är kända av vårdcentralerna och få söker självmant hjälp för att minska ner eller sluta med alkohol.

– Det är synd, för om man har ett milt till måttligt beroende så har man en god prognos. Det finns mycket att vinna på att ta tag i problemen på ett tidigt stadium.

Många som dricker för mycket söker hjälp för andra sjukdomar och problem som har koppling till skadligt alkoholbruk som leversjukdomar och cancer i de organ som alkoholen passerar, sömnproblem, högt blodtryck, depression, olyckor, fall och våld. Men då är risken att de inte får frågor om alkoholkonsumtion på vårdcentralen. Det gäller särskilt äldre kvinnor.

– Äldre kvinnor passar inte in på stereotypen på samma sätt som om det kommer in en man, ofta med lite bukfetma. Det är också mer skambelagt med alkoholproblem för en kvinna.

Alla behöver inte sluta helt

I Sverige är det sociala livet tätt sammankopplat med alkohol i många fall, och när man inte längre jobbar finns inte samma krav av att vara alert dagen efter. Många av de som Jonas Berge träffar på sin mottagning vill egentligen sluta dricka alkohol för resten av livet.

– Forskning har visat att många kan återgå till ett kontrollerat drickande om de har riskbruk eller ett lindrigt beroende.

På mottagningen jobbar man därför efter ett nytt koncept, ett motivationshöjande arbete med KBT-tekniker som lär patienterna att inte ramla ner i vanliga tankefällor runt alkoholen.

Ett lite glas vin om dagen blir mer än så

Många som känner att de börjar dricka mer, när helst i livet det sker, kommer självmant att dra ner på drickandet utan vårdens hjälp. Men vad finns det då för varningstecken på att det börjar bli för många glas i veckan?

– Det kan handla om att man har svårt att låta bli vissa dagar. Eller att man har svårt att hålla sig till en viss mängd. Om det är ett mönster att det blir för mycket, att det händer mer än en gång.

Både berusningsdrickande och vanedrickande ökar risken för beroende.

– Ett litet glas vin om dagen blir lätt ett stort glas, som blir två glas. Ju mer man dricker från början desto större risk att man tar till alkoholen vid motgångar.

Fler alkoholproblem kan upptäckas

Jonas Berge och hans forskarkollegor gjorde en studie på vårdcentraler För att se om fler patienter med alkoholproblem kunde upptäckas tidigare gjorde Jonas Berge och hans forskarkollegor en studie på vårdcentraler. På en vårdcentral anställdes en sjuksköterska som var specialutbildad på behandlingar mot alkoholberoende. Efter ett år jämfördes antalet alkoholrelaterade diagnoser med en kontroll-vårdcentral. På båda vårdcentralerna fick personalen en föreläsning om alkoholrelaterade symtom i början av studien.

– Studien indikerar att särskilda alkohol-sjuksköterskor kan bidra till att vården identifierar fler och att en del av dem kommer lyckas att dricka mindre.

Något förvånande gav även den enda föreläsningen resultat, för även på den vårdcentral som bara fick en föreläsning gick alkoholdiagnoserna upp.

– Det gav en effekt, så en föreläsning för personalen kan vara ett enkelt och effektivt sätt att öka medvetenheten.

TEXT:JENNY LOFTRUP

 

Tema:
Beroende