Två tredjedelar av alla som drabbas av Alzheimers sjukdom, som är den vanligaste demenssjukdomen, är kvinnor. Men männen löper större risk att diagnostiseras med lewykroppsdemens eller Parkinsons sjukdom.
– Att kvinnor lever längre är en orsak, men det är inte den fullständiga förklaringen till att kvinnor drabbas i högre utsträckning, säger Ruben Smith, överläkare i minnessjukdomar vid Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.
Ruben Smith ingår i en grupp av forskare som, inom ramen för en av de kliniska Biofinder-studierna, har studerat närmare 2 000 personer som antingen varit fullt friska, eller som redan insjuknat i någon form av demenssjukdom. Detta för att försöka ta reda på orsakerna till att människor insjuknar i någon av de olika demenssjukdomarna.
Sprids snabbare hos kvinnor
Inom ramen för studien har det gjorts en del spännande upptäckter relaterat till kön. Bland annat när det kommer till orsaken till att kvinnor har större benägenhet att insjukna i Alzheimers sjukdom. Det är sedan tidigare känt att två proteiner, beta-amyloid och tau, är kopplade till sjukdomen. Först börjar beta-amyloid klumpa ihop sig och bildar så kallade plack. Detta sker långt innan den drabbade börjar uppleva symtom. Det är först när tau börjar sprida sig som de kognitiva problemen börjar märkas tydligt.
– Båda könen tycks drabbas i lika hög utsträckning i början av sjukdomsförloppet, utan någon märkbar skillnad. Sedan händer något när proteinet tau ansamlas och minnesproblem uppstår, säger Ruben Smith.
I det här stadiet ses könsskillnader i tinningloberna som är det centrala området för alzheimer. Ansamlingshastigheten av tau är högre i genomsnitt för kvinnor som grupp jämfört med män.
– Vår studie ger starka indikationer på att det är just tau och dess snabbare spridning som gör att fler kvinnor än män drabbas av minnesproblem vid alzheimer. Nästa steg blir att ta reda på varför ansamlingen går snabbare hos kvinnor.
Parkinson och lewykroppssjukdom vanligare hos män
Vid lewykroppssjukdom, som omfattar lewykroppsdemens och Parkinsons sjukdom, är det ett annat protein som skapar problem. Nämligen alfa-synuklein, som felveckas, vilket betyder att proteinet antar en felaktig form. När detta händer klumpar proteinet ihop sig och bildar så kallade lewykroppar som tros skada nervcellerna.
– Det har länge varit känt att kön måste ha en viktig roll i lewykroppsdemens och Parkinsons sjukdom. Detta eftersom det finns många fler män än kvinnor som lever med sjukdomarna, säger Ruben Smith.
Vid lewykroppsdemens finns det beskrivna skillnader i symtombilden mellan könen, där män exempelvis tycks mer benägna att uppleva störningar i sin drömsömn och rörelseproblem, medan kvinnor tenderar att uppleva fler hallucinationer. Men i mångt och mycket är orsakerna till könsskillnaderna höljda i dunkel.
Parkinsons sjukdom drabbar istället i första hand rörelseapparaten men risken att utveckla en kognitiv svikt på sikt är förhöjd.
– Det som är nytt är att vi, med en ny metod som mäter ansamlingen av proteinet alfa-synuklein, kan detektera Parkinsons sjukdom och lewykroppsdemens redan tio år innan sjukdomssymtom. Vi tror att detta kommer att kunna ha stor betydelse för hur man designar studier för att hitta läkemedel som kan förebygga sjukdomarna och för att öka förståelsen för hur sjukdomarna uppkommer, säger Ruben Smith.
Text: ANDREAS IREBRING