Att vara förälder kan vara förenat med ängslan och oro för de flesta av oss. Men utöver den oro och rädsla många nya föräldrar känner, möter personer som själva blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn, ytterligare utmaningar. Det konstaterar forskare som gjort djupintervjuer med fäder som blivit utsatta för övergrepp.
– Männen beskriver att beskedet att de ska bli pappor leder till både glädje och stor oro.
Faderskapet blir något som triggar i gång minnen från barndomen, säger forskaren Charlotte Petersson som ansvarat för studien vid Malmö universitet.
– För dessa män, med ett trauma i botten, förstärks alla vanliga känslor som är förenade med föräldrarollen. Vissa får fullständigt panik, säger Lars Plantin, professor vid Malmö universitet, som forskar om föräldraskap.
Rädsla, oro och möjlighet
Studien baseras på ett forskningsprojekt, som startade redan 2017, om män som upplevt sexuellt våld och där flera av männen tog upp utmaningen kring föräldraskapet. Studien fylldes på med ytterligare pappor med liknande erfarenheter, så att den kvalitativa studien nu bygger på djupintervjuer med sammanlagt tio fäder från södra Sverige.
– De kan vara rädda för att skada barnet, inte fysiskt men för att man inte ska kunna älska barnet tillräckligt. För några av männen blev reaktionen så stark att de undvek kontakt med barnet och någon valde att lämna familjen helt och hållet för att de upplevde för mycket stress, säger Charlotte Petersson.
Alla reagerade dock inte negativt.
– Vissa kände att ”Äntligen får jag möjlighet att rätta till allt som gick fel i min barndom. Nu får jag möjlighet att ge mina barn det som jag själv aldrig fick.” Så det finns den reaktionen också, berättar Charlotte Petersson.
Oron över att andra vuxna ska tro att man ska bli en förövare, eftersom man själv blivit utsatt, är också stark. Därför är man rädd att tala om det. Men enligt Lars Plantin finns inga sådana samband.
– Även om forskning visar att endast ett fåtal av de barn som utsätts för övergrepp blir förövare så finns det sådana tankegångar i samhället, vilket ställer till det för dessa män, förklarar Lars Plantin.
Svårt även för mammor
Lars Plantin understryker att samtliga utsagor från denna studie kommer från män som faktiskt har bearbetat sina trauman, men att det finns många som inte har gjort det.
– Samtidigt har de en viktig berättelse att berätta som kan vara inspirerande för dem som inte trätt fram, och för dem som kanske vill bli pappor men inte vågat, säger Lars Plantin.
Andra studier visar att mammor som utsatts för liknande övergrepp bär på samma starka rädslor, men att det finns en skillnad på ett kulturellt plan där föreställningar om maskulinitet och femininet inverkar.
– Kvinnor kan uppleva ett starkare socialt stöd i sammanhang där det finns en större acceptans för att kvinnor talar om sina trauman. Detta gör också kvinnor mer benägna att ta emot stöd, vilket hjälper dem att hantera sina upplevelser bättre, säger Charlotte Petersson.
Text: MAGNUS ERLANDSSON