Att ha balans och helhet i kosten är viktigare än att hänga upp sig på innehållet av enskilda ämnen. Det konstaterar Elisabet Wirfält, universitetslektor i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet och UMAS.
I dag sitter människor alldeles för stilla och äter mat som är alltför berikad med energi, exempelvis fett, socker och raffinerat mjöl. Dessutom äter vi ofta det som Elisabet Wirfält beskriver som icke-mat.
– Lösgodis, läsk som inte är något annat än färgat vatten med socker, lådvin, konditorivaror och snabbmat är några exempel, säger hon.
I ett samhälle som nätt och jämnt har mat nog till alla klarar även de som har fetmagener av att undvika fetma. Men i dagens samhälle som flödar över av energirika produkter är det svårt för många att hålla vikten.
Balanserad kost
Elisabet Wirfält konstaterar att människor behöver olika slags vitaminer, mineraler och bioaktiva substanser för att leva.
– Vi ska äta naturligt – fullkornsbröd, rotfrukter, grönsaker, frukt och nötter. Man kan kalla det för att ”ha råg i ryggen”. Säkrast är att äta naturliga livsmedel, inte bearbetade livsmedelsprodukter. Det gäller att få i sig en varierad kost med helhet och balans, och inte hänga upp sig på enstaka ämnen.
– Energin i det vi äter måste balanseras mot det vi gör av med. Den som har ett stillasittande yrke måste se till att röra sig så snart det finns tillfälle.
Elisabet Wirfält tycker också att vi ska bli bättre på att blanda och balansera olika fetter i maten.
– Se till att fet fisk finns med i kosten. Och ta sen gärna både olivolja, rapsolja och smör, men små mängder av varje. Elisabet Wirfälts ämne nutritionsepidemiologi handlar om att studera näringen i stora befolkningsgrupper. Det är en typ av forskning som ofta är knepig, både för att det är svårt att få säkra data om människors matintag och för att det är många faktorer som samverkar. Den stora studien Malmö Kost Cancer, som omfattar många tusen malmöbor, har dock bra bakgrundsdata.
HANS-GÖRAN BOKLUND
Artikeln har tidigare publicerats i Aktuellt om vetenskap & hälsa, november 2009.
(Bild:Dreamstime)