Daniel Agardh, forskare vid Lunds universitet och barnläkare vid Skånes universitetssjukhus, svarar på tre frågor om glutenintolerans.
Ska jag sluta äta gluten för att förebygga celiaki?
− Du ska inte sluta äta gluten om du är frisk. Föräldrar ska heller inte egenmedicinera och ge barn glutenfri kost i förebyggande syfte. Sädesslag där gluten förekommer innehåller både fibrer och näringsämnen som vi behöver. Dessutom handlar det om livskvalitet. Den som inte har en celiaki-diagnos behöver inte avstå från traditionella produkter som bröd, pasta och annan mat som har råg, vete eller korn som bas.
Varför är så många svenskar glutenintoleranta?
− Vi vet inte riktigt. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Samtidigt har vi under många hundra år ätit gluten utan problem. Något i vårt immunförsvar har skyddat oss. Men ökningen av celiaki visar att vårt immunsystem nu hamnat i obalans. Därför behöver vi hitta ett sätt att bromsa, eller förhindra att sjukdomen bryter ut.
Ska barn screenas för celiaki?
− Absolut! Om alla barn i Sverige screenas kan vi tidigt upptäcka dem som har förstadium till sjukdomarna. Genom tidig behandling kan komplikationer till följd av obehandlad sjukdom förhindras. Screening för att hitta celiaki och typ 1-diabetes görs till exempel redan i Italien.
TEXT:MONNE LJUNGBERG
Tidigare publicerad den 16 maj