Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Alternativa sätt för att diagnostisera svårdefinierade tumörer

2024-12-11
Cellbild av bentumör och Jan Köster. Porträttfoto: Cajsa Nolskog

Cancersjukdomar som uppstår i mjukdels- och benvävnad utgör en stor och heterogen grupp av tumörer. Det finns över 100 olika tumörtyper i stödvävnader som många gånger är mycket lika varandra när de studeras under mikroskop, men som ofta kräver specifika behandlingsstrategier. För patologer med specialisering inom mjukdels- och benpatologi innebär detta dagliga diagnostiska utmaningar.

Med detta som utgångspunkt har Jan Köster, patolog vid klinisk patologi i Region Skåne och doktorand vid Lunds universitet, nu disputerat i ämnet.

– Min forskning syftar först och främst till att förbättra diagnostiken för mjukdels- och bentumörer. Jag har studerat två tillvägagångsätt. Det ena angreppssättet är hur vi kan använda genetiska analyser för att hjälpa oss att särskilja mellan tumörer. Här fokuserade jag på det diagnostiska värdet för analyser av mutationer som yttrar sig i överskott eller förlust av genetiskt material i tumörens DNA. Sådana mutationer kan vara typiska för olika tumörtyper.

Det mer klassiska tillvägagångsättet är den morfologiska diagnostiken, alltså tolkningen av det man ser i mikroskopet. De flesta som diagnostiserar på denna grupp av tumörer studerar vävnadsbitar från tumörerna. Då tittar man på hur tumörens olika beståndsdelar ser ut tillsammans. Jan Köster har fokuserat på att förbättra kunskapen om den cytologiska analysen, när man endast tittar på enstaka friliggande celler eller små cellgrupper som sugits ut ur patienternas tumörer med en tunn nål, så kallad finnålspunktion.

WHO lyfter cytologiska analyser

– Trots att ämnet är ganska nördig och att cytologi som tillvägagångsätt är mindre vanligt så finns ett ökande intresse internationellt för området. Till och med WHO kommer att publicera en bok om cytologiska analyser av mjukdelstumörer. Det hade jag inte förväntat mig när jag började forska kring det, berättar Jan Köster.

Delvis har forskningsresultaten redan varit till nytta för patologer i deras dagliga arbete, vilket var något som Jan hoppades när han valde forskningsämne.

– Jag har redan ansökt om forskningsmedel för de kommande åren för att kunna fortsätta utveckla vår kunskap. Det är ett mycket intressant område, där mycket är på gång just nu.

Länk till avhandlingen: Morphological and Molecular Approaches to the Diagnostics of Soft Tissue and Bone Tumors (pdf)

Text: CAJSA NOLSKOG

En modifierad version av artikeln är tidigare publicerad av Medicinska service vid Region Skåne