Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PFAS-utsläppen i Ronneby började tidigare än man trott

2025-04-23
– Tidigare har vi trott att utsläppen startade omkring 1985, men dessa nya resultat tyder på att föroreningarna började redan tidigare, säger Annelise Blomberg, biträdande forskare i arbets- och miljömedicin, vid Lunds universitet. Foto: Åsa Hansdotter

Nya studier från Lunds universitet visar att miljöföroreningen med PFAS i Ronneby, sannolikt startade tidigare än man trott. Med hjälp av blod från Sveriges PKU-biobank* har forskare hittat förhöjda PFAS-nivåer hos barn födda 1985, vars mammor bodde i området före sin graviditet. De nya forskningsresultaten tyder därför på att föroreningen startade före 1985.

Under 2013 upptäcktes höga halter av PFAS Kallinges dricksvatten. Efter brandövningar på regementet F17, hade en tredjedel av ortens invånare exponerats för dricksvatten som förorenats av brandskum. Sedan dess har forskning gjorts på befolkningen, där det bland annat framkommit att PFAS kan leda till högre risk för polycystiskt ovariesyndrom, språkstörningar och ökad risk för infektioner hos barn.

Information från PKU-registret

I en ny studie från Lunds universitet har forskare nu för första gången undersökt PFAS-nivåer i blodet hos nyfödda, för att fastställa när föroreningen började. Genom Sveriges nationella PKU-biobank, har forskarna analyserat blod från 288 nyfödda från 1985 till 2013 för att se hur nivåerna förändrats genom åren. Dessa prover jämfördes sedan med barn födda i andra delar av Blekinge län.

Vi fann att barn vars mammor exponerats för förorenat vatten före sin graviditet, hade förhöjda halter av PFAS i blodet redan 1985. Tidigare har vi trott att utsläppen startade omkring 1985, men dessa nya resultat tyder på att föroreningarna började redan tidigare, säger Annelise Blomberg, biträdande forskare i arbets- och miljömedicin, vid Lunds universitet.

Barn födda 1985–1995, vars mammor inte blivit exponerade för förorenat dricksvatten hade en medianhalt av PFOS (en typ av PFAS som finns brandskum) på 4 ng (nanogram)/ml. För barn födda under samma period vars mammor druckit förorenat vatten, var motsvarande siffra 18 ng/ml. Barn som föddes 1996-2013 hade en medianhalt av PFOS på 42 ng/ml.

Nådde sin topp 2007

Kartläggningen av de historiska nivåerna visade också att PFAS-halten nådde sin topp omkring 2007. Det beror sannolikt på förändringar i försvarsmaktens användning av brandskum i samband med brandövningar. De exceptionellt höga nivåer som uppmättes hos befolkningen 2013–2014 är därmed sannolikt en underskattning av de maximala PFAS-nivåer som förekom 2007.

– Detta är den första studien som går bakåt i tiden för att försöka kartlägga när PFAS-exponeringen verkligen började i Ronneby. Nästa steg är att få tillgång till information om tidigare födslar (1980-1985) och var barnens mammor bodde före graviditeten, så att vi slutgiltigt kan avgöra när befolkningens PFAS-exponering började.

Länk till publikation: Estimating historical PFAS exposures in Ronneby, Sweden using biobanked dried blood spots from newborns.

Text: ÅSA HANSDOTTER

Artikeln är tidigare publicerad som nyhet från Lunds universitet