Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Nya och bättre sätt att hitta livmoderhalscancer

2025-01-07
Kvinna i vit labbrock framför glasdörr med skylten "Klinisk mikrobiologi och vårdhygien
Ylva Lindroth, överläkare vid Klinisk mikrobiologi i Region Skåne, har jämfört träffsäkerheten mellan metoderna i sin doktorsavhandling från Lunds universitet. Foto: Cajsa Nolskog

Screening för livmoderhalscancer har funnits sedan 1960-talet och har minskat antalet cancerfall markant. Men hur kan screeningen göras ännu bättre? Det undersöks i en ny doktorsavhandling där olika metoder för att screena för cellförändringar i livmoderhalsen har jämförts.

Livmoderhalscancer är en av de vanligare cancerformerna i Sverige. Infektion med humant papillomvirus, HPV, är nödvändigt för att livmoderhalscancer ska utvecklas. I Skåne gick vi 2017 över till att i första hand screena för HPV istället för att göra en cytologisk bedömning. Cytologin, alltså att titta på hur cellerna ser ut, bedöms numera bara för de prov som är HPV-positiva.

Ylva Lindroth, överläkare vid Klinisk mikrobiologi i Region Skåne, har jämfört träffsäkerheten mellan metoderna i sin doktorsavhandling från Lunds universitet.

– Det visade sig att primär HPV-screening hittade lika många fall av allvarliga cellförändringar, men att fler kvinnor behövde uppföljning. Det beror på att de flesta kvinnor som är HPV-positiva läker ut infektionen utan att utveckla cellförändringar och HPV-infektioner är mycket vanliga, speciellt hos yngre kvinnor. Att se att primär HPV-screening hittar lika många fall som den cytologiska bedömningen känns bra. Det är en kvalitetskontroll som är viktig.

Testet har känslighet – men vem behöver följas upp?

HPV-testet har hög känslighet att identifiera kvinnor som kan få cellförändringar, men även många som inte får cellförändringar ”fastnar” alltså i testet. För att bättre se vilka HPV-positiva kvinnor som behöver följas upp testade forskarna en annan metod, DNA-hypermetylering av två mänskliga gener.

Metylering innebär att en så kallad metylgrupp (CH₃) sätts på DNA-strängen vilket kan stänga av eller dämpa geners aktivitet. Hypermetylering innebär att ett ovanligt stort antal metylgrupper fästs på specifika delar av vårt DNA. Hypermetylering är ofta associerat med cancer och andra sjukdomar.

– Vår forskning visade att metyleringstestet var effektivt för att upptäcka kvinnor som senare utvecklade cancer, men att många kvinnor som utvecklade förstadier till cancer fångades upp bättre med cytologi, vilket är den metod som används idag, berättar Ylva Lindroth.

Ett tag kvar innan rutinmetod

Forskarna ska nu studera vidare om metyleringstestet kan visa vilka cellförändringar som kommer att läka av sig själva och vilka som kommer att förvärras och därför bör behandlas. De vill också ta reda på om metyleringstest kan användas även på självtagna vaginalprov, vilket är det som numera används mest vid screening för livmoderhalscancer.

– Även om en analys är bra, så krävs det mycket för att den ska vara tillräckligt bra för att införa som rutinmetod för patienter. Där är vi inte riktigt ännu, säger Ylva Lindroth.

Läs avhandlingen: HPV testing, methylation and genotyping in cervical cancer screening and treatment follow-up

Text: CAJSA NOLSKOG