Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Kan probiotika göra skillnad för gravida med ökad risk för preeklampsi?

2024-12-19
Sofie Meijer, doktorand vid Lunds universitet och ST-läkare i obstetrik och gynekologi vid Skånes universitetssjukhus (Sus) och Stefan Hansson, professor i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet och överläkare vid Sus. Foto: Privat, Charlotte Carlberg Bärg

I en studie från förra året visade en forskargrupp vid Lunds universitet att gravida kvinnor med preeklampsi, eller havandeskapsförgiftning, har en tydlig obalans i sin tarmflora jämfört med friska gravida. Nu startar forskargruppen en ny klinisk studie för att undersöka om probiotika kan ha en positiv inverkan på tillståndet.

Preeklampsi är en av de allvarligaste komplikationerna under graviditet, med potentiellt livshotande konsekvenser för både mor och barn. Globalt drabbas tre till sju procent av gravida kvinnor av tillståndet, som kan leda till allvarliga hälsorisker både kortsiktigt och långsiktigt. Trots dess allvar är den enda effektiva behandlingen idag att förlösa barnet – ibland långt före fullgången graviditet.

– Under senare år har forskningen belyst tarmflorans viktiga roll för hälsan. I vår senaste studie* från förra, året visade vi att gravida kvinnor i Sverige med preeklampsi har en tydlig obalans i sin tarmflora jämfört med friska gravida, och att de har mer symtom från tarmen. Denna obalans innebär att ”dåliga” bakterier ökar på bekostnad av de ”bra”, säger Sofie Meijer, doktorand vid Lunds universitet och ST-läkare i obstetrik och gynekologi vid Skånes universitetssjukhus.

*Länk till den vetenskapliga artikeln: Gut Micro- and Mycobiota in Preeclampsia: Bacterial Composition Differences Suggest Role in Pathophysiology

Nytt samband mellan tarmhälsa och preeklampsi

Symtom från tarmen har tidigare inte kopplats till preeklampsi och sambandet mellan tarmhälsa och preeklampsi öppnar dörren för nya behandlingsstrategier. Därför startar nu forskargruppen en ny klinisk studie som ska inkludera 150 gravida kvinnor, med syfte att undersöka om ett dagligt intag av probiotika kan påverka mekanismer som är viktiga för preeklampsi.

– Vi kommer bland annat att undersöka tarm- och munfloran och inflammationsnivåer relaterat till graviditetsutfall – särskilt risken för preeklampsi, säger Stefan Hansson, professor i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Ska testa behandling för IBS

Han leder studien i samarbete med forskare vid ImmuneBiotech, som tillsammans med Lunds universitet har utvecklat det probiotiska kosttillskottet som ska användas i studien. Produkten innehåller fem mjölksyrabakterier som ska balansera tarmfloran, stärka tarmbarriären och minska inflammation, både lokalt i tarmen och i kroppen. Enligt forskarna utvecklades probiotikan ursprungligen för att behandla svår IBS och har i kliniska studier visat sig effektivt minska symptom vid både IBS och kroniskt trötthetssymptom (ME/CFS).

– IBS och kroniskt trötthetssyndrom delar flera gemensamma mekanismer med preeklampsi, inklusive obalans i tarmfloran, kronisk inflammation och försämrad funktion av tarmens skyddande barriär. Detta ger oss starka skäl att förvänta oss att denna kombination av mjölksyrabakterier även kan ha positiva effekter för gravida kvinnor, avslutar Sofie Meijer.

Bakgrund till den planerade studien: Study Details | Probiotic Supplementation During Pregnancy in Women With High-Risk Pregnancies | ClinicalTrials.gov

 

Text: ÅSA HANSDOTTER

Ingångsbild gravid mage: Dreamstime