Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Både kön och genus påverkar hälsan

2024-10-31
könssymboler för man. kvinna och transgender
Bild: iStock/Eoneren

Ni kommer säkert ihåg från covid-19-pandemin att män löpte en större risk än kvinnor att hamna på intensivvårdsavdelning eller att dö. Det skulle åtminstone till viss del kunna förklaras med att kvinnors immunförsvar generellt är mer robust.

Numera är det också ganska känt att kvinnor kan ha mer diffusa symtom vid hjärtinfarkt. Symtom som kan feltolkas både av kvinnorna själva och sjukvården vilket kan leda till både försenad och fel­aktig behandling. Och det finns många andra exempel där kvinnor och män skil­jer sig åt när det gäller både risken att drabbas av en viss sjukdom, hur snabbt och säkert diagnosen kan ställas och vil­ken behandling man får.

En hel del av dessa skillnader styrs av vårt biologiska kön, det som bestäms av våra könskromosomer, och leder till fy­siska och hormonella skillnader. Men även genus kan ha en stor påverkan på vår hälsa. Med genus menas de sociala och kulturella processer som påverkar våra förväntningar och skapar normer. Genus kan därför påverka vår hälsa ge­nom exempelvis de yrkesval vi gör, som i sin tur kan vara kopplade till negativ mil­jöpåverkan av olika slag, som skadliga ke­mikalier eller sjukskrivningar på grund av stress som är vanliga i relationsinten­siva yrken som lärare eller inom vården. Genus kan också påverka vår benägen­het att söka vård. Generellt söker kvin­nor vård oftare än män vilket kan underlätta tidig diagnos men vissa problem, som spelmissbruk, är mer skambelagda för kvinnor. Och en hel del skillnader kan ses redan hos barn. Bland annat har forskning visat att både flickor och poj­kar kan påverkas negativt av överdriven skärmanvändning – men på olika sätt.

Vår kunskap om hur kön och genus påverkar vår hälsa har förbättrats sedan tiden då kliniska studier utfördes uteslu­tande på yngre vita män, men mer forsk­ning behövs. I det här numret av Veten­skap & hälsa hittar ni många goda ex­empel på forskning som kommer att bi­dra till att könsanpassade behandling­ar förhoppningsvis blir en självklarhet i framtiden.

Trevlig läsning önskar redaktionen!

Text: EVA BARTONEK ROXÅ, REDAKTÖR