Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Kan man träna för mycket?

2023-11-10
Kvinna tar i, ordentligt i strykelyftning.
Många kvinnor som tränar hårt och ofta äter för lite. Foto: Fang Xianou/iStock

Vi behöver alla vara fysiskt aktiva för att hålla oss friska. Men för vissa tippar det över och kroppen tar skada. Åsa Tornberg forskar om fysisk aktivitet och träning – från de som endast kan röra sig minimalt, till de som tränar extremt mycket.

Träning är en form av stress för kroppen och när cellerna blivit stressade behöver de återhämta sig. Om vi tränar många pass med optimal återhämtning, kommer vi att bli starkare och få bättre kondition. Men om kroppen inte hinner återhämta sig, blir effekten motsatt och konditionen kan till och med försämras.

Åsa Tornberg. Foto: Åsa Hansdotter

– Den träningsdos som du klarar av är individuell och grundar sig på ålder, hälsotillstånd, kondition och tidigare träningsnivå. Beroende på hur bra eller dåligt kroppen anpassar sig till belastningen, riskerar olika system skadas, säger Åsa Tornberg, forskare vid Lunds universitet och legitimerad fysioterapeut.

Kroppen behöver tid

Hjärnan anpassar snabbt sin kommunikation med musklerna, medan det behövs mer tid för att bygga upp skelett och senor. Ett typiskt exempel på överbelastningsskada är hälseneinflammation.

– Det har varit en trend på TikTok att gå 100 000 steg på en enda dag, vilket är en enorm påfrestning om man inte är tränad för det. Detsamma gäller för ultralopp där löparna springer i 10–20 timmar och kan drabbas av livshotande tillstånd även om de är extremt vältränade. Musklerna börjar läcka ut proteinet myoglobin i blodet, vilket kan leda till att njurarna skadas. Även hjärtat riskerar att bli förstorat och immunsystemet försvagat av stora mängder träning över lång tid.

– Fysisk aktivitet och träning motverkar inflammatoriska processer som är kopplade till olika hälsoproblem och sjukdomar och effekten ökar med mängden aktivitet. Vi vet dock inte exakt var brytpunkten är för när det börjar bli skadligt för kroppen.

Många kvinnor äter för lite

En av Åsa Tornbergs forskningsstudier är gjord på kvinnor som tränar minst fem gånger i veckan. Det visade sig att drygt 60 procent av dem inte fick i sig tillräckligt med energi för sin träningsnivå. Om kroppen inte får tillräckligt med mat, går den in i semi-svält och får följaktligen inte i sig den energi, mineraler, vitaminer och viktiga näringsämnen som behövs. Negativ energibalans påverkade de hormonella systemen, sänkte ämnesomsättningen och reaktionsförmågan och ökade benskörheten hos kvinnorna i studien.

– För en stillasittande person är det bra med fibrer, men för en hårt tränande individ kan ett överdrivet hälsotänk med för lite kolhydrater till och med vara ohälsosamt. De kan behöva lite lördagsgodis ibland!

”Lagom är bäst” är inte så dumt när det handlar om träning. Varken stillasittande eller extremträning, är nyttigt för kroppen. De flesta av oss behöver dock inte oroa oss för att vi tränar för mycket. Tvärtom. Den fjärde största riskfaktorn för förtidig död är att vara stillasittande.

– Det som är positivt är att nya studier visar att man kan ”helgträna” och att kompensera för de träningspass som man inte hunnit med under veckan. Det gör det möjligt att boosta kroppen, när man har mer tid. Allt man gör sätts in på hälsokontot. Och varenda steg räknas, avslutar Åsa Tornberg.

TEXT: Åsa Hansdotter

(publicerades första gången 3 nov 2023, ompublicerad 10 nov 2023)