Du har säkert hört det redan – att det är bra att röra på sig. Våra kroppar är byggda för att vara i rörelse och förutom att det får oss att känna oss starkare och piggare så har det en mängd andra hälsofördelar.
Fysisk aktivitet har visat sig kunna förebygga en hel del olika sjukdomar som till exempel hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och flera olika cancerformer. Dessutom minskar det risken att vi ska dö i förtid, leder till bättre sömn och har en positiv inverkan på vår livskvalitet.
I det här numret av Vetenskap & hälsa tar vi ett brett grepp om den senaste forskningen kring fysisk aktivitet och träning. Vi berättar om studier som undersöker vad som händer i cellerna och hur generna påverkas av träning, om hur träning bäst utformas för barn, äldre, rörelsehindrade eller idrottare och vad som kan göras på samhällsnivå för att få fler grupper i rörelse. För det gäller inte bara att träna utan också att bryta själva stillasittandet.
En vanlig känsla, när jag eller mina kollegor har intervjuat en forskare, är att det finns så mycket spännande att berätta om deras forskning. Men en papperstidning har tyvärr sin fysiska begränsning. Därför använder vi webben för att berätta mer eller fördjupa oss lite extra i någon fråga. Artiklar med mycket ”extramaterial” är märkta i papperstidningen med en länk, men även de övriga artiklarna kan vara lite längre på webben.
Redaktionen önskar er trevlig läsning men bli inte sittande för länge. Ta en paus då och då och passa på att sätta in på hälsokontot – all rörelse räknas!
Text: EVA BARTONEK ROXÅ, REDAKTÖR