Vårt minne är oumbärligt för att fungera i vardagen. Ändå kan vi inte alltid lita på det, särskilt inte när det gäller våra starkaste minnen – varför är det så? Vad är normal glömska och vad är alzheimer? Minnet kan svikta av många orsaker och i tidningen kan du läsa om några av dem: infektioner, demens, PTSD och skallskador. Men också om vad du kan göra för att minnas bättre och hålla hjärnan frisk.
Att äta hälsosamt är något de flesta strävar efter men vad är egentligen bra mat – och hur gör man för att lyckas med det? Många pratar om antiinflammatorisk kost, men finns den? Vi reder ut begreppen. Den hälsosamma Medelhavskosten har fått en mer närproducerad följeslagare – den nordiska kosten. Maten så mycket mer än bara näring för den sociala människan och det är inte alltid lätt enas om vad som ska ligga på tallriken.
Om detta, och mycket annat, kan du läsa om i artiklarna nedan, där vi djupdyker i forskning som rör minnet och kosten.
Trevlig läsning,
önskar redaktionen för Vetenskap & hälsa
Läs artiklarna på webben genom att klicka på artikelrubrikerna nedan eller läs den layoutade tidningen som pdf (i högerkolumnen)
Artiklar om minnet
Hopp om mediciner mot alzheimer
Stöd behövs för att leva gott trots demens
Alzheimer eller bara normalt dåligt minne?
Blodprovet som hittar alzheimer
Läkemedel som förvärrar vid demens
Minnet – opålitligt men oumbärligt
När flera år försvann in i glömskan
Infektion kan få minnet att svikta
Hjärnan läker dåligt efter skallskador
PTSD – när minnet kan läka via tuff terapi
Luktsinnet och minnet hänger ihop
Artiklar om kosten
Från kostcirkeln till genetiska markörer
Ultraprocessat – knepigt matbegrepp
Varierad mat ger rikare tarmflora
Nya matvanor kräver självinsikt
Ny syn på livets goda gav färre kilon
Sås, tjockt med smör och efterrätt – goda matråd för äldre
Antiinflammatorisk kost – vad vet vi?
Jakten på mat som gör oss friska