Åderförkalkning är en stor orsak till hjärtinfarkter och risken att drabbas av det beror delvis på hur nivåerna av det så kallade goda och onda kolesterolet ser ut. Forskare vid Malmö universitet försöker med artificiell hjälp förstå hur nivåerna av de olika kolesterolen påverkar risken för åderförkalkning och hur dessa partiklar fungerar.
Marité Cárdenas forskning går ut på att förstå samspelet mellan det goda och det onda kolesterolet samt vilken roll de olika beståndsdelarna har.
Läs även: Modell möjliggör nya studier av kolesterol
– Det är inte så enkelt som att säga att om du höga nivåer av det onda kolesterolet så kommer du få åderförkalkning och hjärtattack eller liknande. Det handlar mer om hur mycket av det goda jämfört med det onda kolesterolet som finns i kroppen, säger Marité Cárdenas.
– Har du jättemycket av det dåliga men också jättemycket av det goda så går det kanske bra för dig. Har du däremot jättemycket av det dåliga och väldigt lite av det goda så går det illa. Hur växelverkan mellan de olika partiklarna fungerar och vilken roll varje partikel spelar för utbytet av fettet, det är det vi vill förstå, avslutar Marité Cardenas.
Läs även: Bra och dåligt kolesterol kartläggs
Text: JOAKIM HUGOSON
Texten är tidigare publicerad av Malmö universitet