Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Snabbare diagnos för ledgångsreumatism

2018-04-30

Tack vare nya forskningsresultat inför reumatologimottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund nya arbetssätt för att tidigare kunna ta emot patienter med misstänkt ledgångsreumatism.

Ledgångsreumatism är en inflammatorisk sjukdom som ofta börjar i små leder i händer och fötter. Lederna blir ömma och sedan svullna.

Jon Einarsson Foto: Katarina Ehrenborg

Jon Einarsson, specialistläkare vid SUS, har i sin forskning visat att ju tidigare patienten diagnostiseras och får effektiv behandling, desto större är chansen att sjukdomen kan gå i långvarig remission, det vill säga att symptomen under perioder helt försvinner. Utifrån forskningsresultaten inför reumatologimottagningen nya arbetssätt.

Vad innebär det för patienten?

– För patienten innebär det tre saker: Snabbare diagnos, målstyrd behandling och bättre patientutbildning, säger Jon Einarsson.

Den som misstänker att man drabbats av ledgångsreumatism kommer att kunna fylla i en egenremiss på nätet, istället för att behöva gå via sin vårdcentral. Patienten bokas då in direkt för utredning hos en reumatolog på sjukhuset.

– Om sjukdom konstateras kommer patienten under två år regelbundet att få träffa läkare och sjuksköterska. Skillnaden är ett mer strukturerat arbetssätt där patienten kallas till betydligt fler återbesök än tidigare och att behandlingen är målstyrd utifrån individuella behov, säger Jon Einarsson.

Läs även: Ny forskning förändrar vården för patienter med ledgångsreumatism

En viktig del är att Skånes universitetssjukhus kommer att kunna erbjuda patienterna bättre utbildning där de arbetar mycket med sjukgymnast, arbetsterapeut och kurator samt ett större utbud av e-tjänster, till exempel egen provtagning.

Artikeln är tidigare publicerad som nyhet från Skånes universitetssjukhus