Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Träna på för att få hjärtat att slå

2018-05-07
Bild: istock.com/mustafahacalaki

Ove*, 61 år, var hemma i sitt hus när hans hjärta stannade. Hans fru hörde en duns från vardagsrummet och undrade vad maken höll på med. Snabbt insåg hon att Oves hjärta hade stannat och hon började med hjärtlungräddning. Ove överlevde och får nu hjälp att bli mer fysiskt aktiv. Hjärtat är nämligen en muskel som måste tränas för att bli stark.

Fysisk träning är en viktig del av behandlingen efter ett hjärtstopp. Hjärtat behöver pumpa ordentligt för att bli starkt och hjärtats kärl behöver utsättas för ordentlig genomblödning. Fysisk träning är viktigt för att förhindra framtida hjärthändelser.

Den vanligaste orsaken till att hjärtat stannar är hjärtsjukdom och de flesta hjärtstoppen sker i hemmet.

Dags att träna

Ove tränar två gånger per vecka i en träningsgrupp tillsammans med andra hjärtpatienter på sjukhuset i Lund. Två fysioterapeuter är med och kontrollerar patienternas puls och blodtryck före passet. Patienterna börjar med att cykla på motionscyklar. Fysioterapeuterna känner på patienternas puls och frågar hur jobbigt det känns att cykla. Efter uppvärmningen är det dags för stationsträning och hantlar och gummiband plockas fram. Tempot är högt och svetten lackar.

– Till en början var jag rädd för att ta i och bli varm och svettig. Nu när jag har tränat ett par veckor känns det bättre. Det känns tryggt att träna på sjukhuset och att fysioterapeuterna är med, säger Ove i en av pauserna.

Viktigt hitta lagom aktivitetsnivå

Idag vet vi att många är alldeles för lite fysiskt aktiva. Alla bör röra sig minst en halvtimme per dag, en rask promenad räcker. Har man drabbats av hjärtsjukdom krävs det att man rör på sig mer. En fysioterapeut kan hjälpa patienten att hitta en lagom aktivitetsnivå.

Tillsammans med mina forskarkollegor vid Lunds universitet håller jag nu på att undersöka hur man kan förbättra rehabiliteringen för personer som överlevt ett hjärtstopp. Patienterna får svara på frågor om hur aktiva de är och bära en mätare i ett bälte runt midjan som mäter all fysisk aktivitet. Resultaten kommer först att vara klara om några år.

Ove, som nu har tränat klart för idag, avslutar med att säga: Det är ju kul att träna!

Text: KATARINA HEIMBURG, fysioterapeut vid Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Lunds universitet.

(*)Personen Ove är fiktiv, men är en tolkning av de patienter Katarina Heimburg träffat.

 


PODD: När hjärtat inte orkar