Susanne Eriksson är testledare på GÅS- projektet i Malmö. Hon utför det som kallas för kognitiva tester och pratar om livshändelser, vilket är en del av pågående forskning i GÅS – Gott Åldrande i Skåne.
Hur går då detta till?
– Deltagaren får sätta sig med papper och penna vid ett bord och utföra olika uppgifter. Krångligare än så är det inte, vi använder inte ens en dator, säger Susanne Eriksson.
Testerna handlar om ordförståelse, minne, spatiala förmågor och hur snabb du är på att uppfatta saker och ting. En varierande samling, med andra ord.
– De spatiala testerna handlar om rumsuppfattning och denna förmåga är användbar när man till exempel ska montera ihop möbler som anlänt i stora platta paket, säger Susanne Eriksson och fortsätter:
– De flesta verkar tycka att de här testerna är ganska roliga och spännande att göra. De som är riktigt tävlingsinriktade ser det som en utmaning. Här vill jag betona att alla utför och klarar dessa tester på olika sätt, och alla blir godkända! Det vi vill ta reda på är just hur den en skilde deltagaren klarar av uppgifterna.
Hjärngympa!
Genom GÅS-projektet får forskarna reda på hur det står till med äldres förmåga att lösa sådana problem där minne och snabbhet har betydelse. Och deltagaren själv kan, förutom att vara med om en intressant halvannan timme som testet tar, få med sig något hem också:
– Vad bra de här övningarna var, detta ska jag göra hemma också som ren hjärngympa! Så kommenterar några av deltagarna testerna, säger Susanne Eriksson och avslutar:
– Det är bra att hålla igång hjärnans förmåga att bearbeta information. Korsord är ju en klassiker, eller att lära sig inköpslistan utantill innan man går och handlar. Att besöka testledaren i GÅS-projektet kan också vara både inspirerande, roligt och nyttigt!
Text: ANNA-MI WENDEL
Artikeln har tidigare publicerats i Nyhetsbrev 2014 för GÅS – Gott Åldrande i Skåne