Allt fler får uppleva sin 100-årsdag. I hela Sverige finns det drygt 2 000 personer som är 100 år eller äldre.
På fyrtio år har antalet personer över 65 år ökat med 57 %, från 1,17 miljoner 1972 till 1,83 miljoner 2012 – detta samtidigt som den totala folkmängden bara ökat med 17 %. Vad innebär det att åldras i Sverige idag?
Vi på Aktuellt om vetenskap & hälsa har hört med en rad forskargrupper i Skåne om aktuell forskning kring äldres hälsa och fått ett överväldigande gensvar. Vår temavecka under oktober i anslutning till FN:s äldredag har nu växt till tre temaveckor under hösten.
Tema i oktober – ett värdigt liv och ett värdigt slut
Artiklarna i oktober tar upp många olika aspekter på hur det är att åldras idag jämfört med tidigare. Vi får möta allt från spelutvecklare till en professor som forskar om omsorg i livets slutskede:
Stora kunskapsbrister om åldrandet
Många fördomar och myter om äldre
Existentiell ensamhet vid livets slut
Koppla behandling till äldres vardag
Förebygga fallolyckor fokus för ny avhandling
Spel för äldre – upplevelser för välbefinnande
Tema i november och december
I november fortsätter vi med fler artiklar i vårt tema om äldres hälsa, bland annat med några artiklar om äldre och läkemedel.
Slutligen i december avslutar vi höstens tema med artiklar om hur det är att åldras med olika funktionshinder.
Ska äldre särbehandlas?
Tidigare i höstas kom också en skrift ut från Region Skånes etiska råd: ”Skall äldre särbehandlas?” Här lyfts olika frågeställningar kring vad ett värdigt liv som äldre innebär. Boken är ett av resultaten av det symposium som i februari 2014 arrangerades av Region Skånes etiska råd och ges ut i samarbete mellan avdelning för Medicinsk etik vid Medicinska fakulteten och Region Skånes etiska råd.
Boken ”Skall äldre särbehandlas?” kan laddas ner på hemsidan för avdelningen för Medicinsk etik