Det är väldigt vanligt med artros i händerna – runt hälften av alla över 70 år har artros i någon led.
Kvinnor drabbas oftare än män eftersom brosket fungerar sämre efter klimakteriet. Men få söker hjälp för sina besvär.
– Många gånger tycker man inte att man är tillräckligt ”sjuk” för att söka hjälp och man vet inte att man kan lindra tidiga besvär genom ökad kunskap om artros och att förenkla vardagen genom smarta prylar, förändrad arbetsteknik och genom träning säger arbetsterapeut Ragnhild Cederlund vid Lunds universitet.
Finns hjälp att få
En vanlig form av artros är tumbasartros som gör att man ofta tappar greppförmågan och styrkan i handen och får ont när man greppar med tumme och pekfinger. De flesta personer har svårt med nypgreppet – öppna förpackningar, burklock, knäppa knappar, borsta tänderna, hålla i pennan, använda sax osv.
Men det finns hjälp att få och speciellt vid tumbasartros är det viktigt att tidigt få kontakt med en kunnig person som kan hjälpa till att minska de hinder som uppstår i vardagen.
– Mycket av det som jag har gjort i min forskning handlar om att identifiera vardagsproblem och se konsekvenser av bland annat handartros. Det finns väldigt mycket man kan göra för den här gruppen och jag tycker att vi arbetsterapeuter borde anlitas tidigare – egentligen redan innan man ställt en diagnos, menar Ragnhild Cederlund.
Viktigt att individanpassa träningen
Flertalet personer med handartros söker inte vård och känner inte till vad en arbetsterapeut kan erbjuda. Kanske tycker man att man inte har tillräckligt med besvär.
Många gånger kommer inte heller arbetsterapeuten i kontakt med personen förrän vid en eventuell operation. Men det finns mycket att göra förebyggande och arbetsterapeuter är speciellt kunniga när det gäller att minska konsekvenserna av artros genom åtgärder som att ge information, visa hur man kompenserar en dålig handfunktion eller genom träning av handen.
– Genom träning belastar man brosk och ligament och stimulerar till ny cellbildning – smärtan minskar och greppstyrkan ökar. Det finns till exempel träningsdegar som man själv kan tillverka och arbeta med hemma med hjälp av ett handträningsprogram.
– Det finns forskning som visar att tolv veckors handträning kan öka greppstyrkan signifikant. Men det är viktigt att individanpassa träningen så att man inte överanstränger sig, fortsätter Ragnhild Cederlund.
Göra livet enklare med hjälp av smarta prylar
Ett annat sätt att lindra smärta är att använda värme eller kyla. Man kan också få utprovat ett elastiskt tumbandage eller en handortos, som är ett bandage i termoplast som individanpassas till patienter med mycket besvär. De kan man använda när man har ont eller ska göra något som man vet kommer att anstränga handen.
Förutom träning så finns det andra strategier för att människor ska kunna vara mer aktiva i sin vardag genom smarta prylar och redskap som är till för att underlätta dagliga sysslor. Men Ragnhild Cederlund värjer sig för ordet ”hjälpmedel”.
– Säger man hjälpmedel så slår många ifrån sig – ”jag behöver ingen hjälp” eller ”så sjuk är jag inte”. Men det här är ergonomiska redskap och enkla smarta prylar för att göra livet lite enklare.
Text: ÅSA HANSDOTTER