Artros är en sjukdom som kommer smygande och som drabbar många. Vanligast är att man får ont i sina knän som svullnar upp och värker. Men även artros i höftled och fingrar är vanliga.
Vid artros förändras brosket i leden så att dess yta blir ojämn, och så småningom kan brosket helt försvinna.
Bilden till vänster på ett friskt brosk:
En frisk led, där det elastiska brosket på båda benytorna gör att benen kan glida mjukt och obehindrat mot varandra vid ledens rörelser.
Bilden till höger på ett skadat brosk:
En led där stora delar av brosket försvunnit, vilket gör ledens rörelser smärtsamma. Forskningens mål är att bromsa artrosen så tidigt som möjligt och därigenom skydda brosket mot nedbrytning.
Text: Ingela Björck
Illustration: Carin Carlsson, Ritbolaget
Behandling
Om man misstänker att man har artros är grundrekommendationen att en läkare, eller ibland en sjukgymnast, gör en första bedömning av leden. Det är viktigt att undersöka om det är artros eller något annat som orsakat ledvärken, till exempel en reumatisk sjukdom eller gikt. Därefter kan man själv behandla sin sjukdom, gärna med stöd av en sjukgymnast i t.ex. artrosskola.
För vissa går sjukdomen så långt att det blir aktuellt att byta ut den skadade leden i höft eller knä. Idag görs omkring 30 000 sådana höft- och knäoperationer, men förhoppningen är att kunna minska detta om fler kommer med i artrosskolan i tid.
Symptom
De vanligaste symptomen på artros:
- Smärta från en led, ibland flera. Vanligast är knän, höft och fingrar.
- Inledningsvis gör det framför allt ont vid belastning.
- Ibland förekommer mer akut smärta och viss svullnad.
I ovanliga fall kan ledvärken bero på ledgångsreumatism eller reumatoid artrit som det också kallas. De vanligaste symptomen på ledgångsreumatism:
- Kraftig ledsvullnad och att leden inte går att böja eller räta ut fullt.
- Ofta besvär från flera olika leder, ofta fingerleder, handled, knä och trampdynor.
- Stel på morgonen, tar en timme eller mer att komma igång.
- Allmän sjukdomskänsla, trötthet, viktnedgång, feber etc.
Text: NINA NORDH
Källa: Ingemar Petersson och Leif Dahlberg, båda professor och överläkare vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus