Foto: Dreamstime
En ny teknik som omvandlar stamceller till hjärnceller har tagits fram av forskare vid Lunds universitet. Metoden är enklare, snabbare och säkrare än tidigare forskning visat och öppnar dörren för en kortare väg till celltransplantationer i kliniken.
Genom att tillsätta två olika molekyler har forskarna hittat ett oväntat enkelt sätt att starta stamcellens resa mot färdig hjärncell. Processen härmar hjärnans naturliga mognande genom att utlösa signaler som sker i den normala utvecklingen. Experiment i djur visar att de framtagna cellerna anpassar sig snabbt i hjärnan och beter sig som en vanlig hjärncell.
Mindre risk för tumörer
– Den här tekniken tillåter oss att finslipa styrningen mot alla olika typer av hjärnceller. Tidigare studier har inte alltid använt de signaler som aktiveras under hjärnans normala utveckling. Det har dels inneburit att när cellerna tranplanteras utvecklas tumörer, dels att de inte fungerat så bra i hjärnan, säger Agnete Kirkeby, en av författarna till studien.
Eftersom metoden effektivt imiterar hjärnans egna processer minskar alltså risken för tumörbildning, ett av stamcellsforskningen vanligaste hinder. Den enkla och snabba tekniken får cellerna att mogna snabbt vilket gör transplantaten säkrare samtidigt som cellen integreras bättre i hjärnan. Resultaten från studien för nu stamcellsforskningen närmare transplantationsförsök i den mänskliga hjärnan.
Celler som skadas vid Parkinson
– Vi har använt den nya tekniken till att göra dopaminceller, den typ av hjärncell som påverkas vid Parkinsons sjukdom och för första gången pratar vi nu på allvar om att de här cellerna är tillräckligt bra för att ta nästa stora kliv mot kliniken. Nästa steg är att utveckla processen i större skala och göra fler tester med avseende på säkerhet, berättar Malin Parmar, forskargruppsledare.
Text: JENS PERSSON
Ett pressmeddelande från Lunds universitet 25 maj 2012