Vad är det som händer med produktionen av bindväv vid KOL? Och vilka celler kommunicerar med varandra i sjuk respektive frisk vävnad?
Det studeras av forskare vid Lunds universitet. Vid KOL sker det i vissa delar av de sjuka lungorna en överproduktion av bindväv (= fibros), medan det samtidigt i andra delar pågår en nedbrytning av bindväv (= emfysem).
Sprida nytt ljus över sjukdomen
Med hjälp av celler och vävnadsprover från patienter och friska personer studerar en forskargrupp den celltyp, fibroblaster, som är den främsta producenten av bindväv i lungorna.
– Det verkar som fibroblasterna förändras i de sjuka lungorna: de tillverkar en annan bindväv och drar ihop sig mer. Detta skulle kunna vara orsaken till den ökade spänning som uppstår i lungblåsorna under sjukdomen och gör att deras väggar kollapsar, säger Oskar Hallgren vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund.
– Vi börjar även se ett samband mellan bindvävsförändringen och den inflammatoriska processen hos patienter med KOL, vilket kan sprida nytt ljus över sjukdomsförloppet.
Hitta nya behandlingar
Michiko Mori är doktorand vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap. Tillsammans med sina kollegor studerar hon just den inflammatoriska process som forskarna tror driver sjukdomen.
– Vi vill se vilka celler som förekommer i olika delar av lungorna under olika stadier av sjukdomen. Sedan vill vi ta reda på vilka celler som kommunicerar med varandra. När vi vet det kan vi försöka blockera eller förstärka de viktigaste kommunikationsvägarna, och förhoppningsvis bidra till en bättre behandling mot KOL i framtiden.
Text: OLLE DAHLBÄCK