Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

100 miljoner till hjärnforskningen

2010-01-11
Illustration av en hjärna
Bild: Dreamstime

Jätteroligt, säger verksamhetschef och docent Lennart Minthon vid Neuropsykiatriska kliniken som får del av 100 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Det får han och kliniken som medlemmar i forskningsnärverket Swedish Brain Power. Ett riksomfattande forskarnätverk som för fem år sen tog vara möjligheten att bli ledande i världen inom den neurodegenerativa forskningen, vilket Boston Consulting Group bedömt som möjligt.

– Hela den svenska eliten finns med i nätverket, berättar Lennart Minthon.

Han är glad över att det nyligen utökades att även omfatta professor Patrik Brundins Parkinsonsteam i Lund.

Alzheimers

Lennart Minthon och hans medarbetare i Malmö har framförallt satsat på forskning kring demenssjukdomar, Alzheimers och Lewybody-demens. Chef för nätverket är professor Bengt Winblad, Karolinska Institutet.

– De 100 miljonerna betyder att Sverige kan behålla sin position i frontlinjen inom neuroforskningen i Europa och världen. Svensk neuroforskning blir också än mer attraktiv som partner för svensk och utländsk industri.

Fem år

Forskningen inom Swedish Brain Power kommer även i framtiden att riktas in på tidig diagnostik och behandling. Swedish Brain Power började byggas upp 2005. De 100 miljonerna fördelas över fem år.

Föredöme i Europa

Swedish Brain Power som nätverk har imponerat på utlandet.

– Bland annat har Tyskland och Frankrike försökt skapa något liknande, berättar Lennart Minthon.

En av forskningsprojekten som får del av pengarna är i Malmös försök att med hjälp av biomarkörer analysera ryggmärgsvätska och spegla vad som händer i hjärnan hos Alzheimers patienter.

Pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus

21 december 2009