Ny forskning visar på vikten av att i tid planera för flytt till mer anpassat boende. Men Vera Emanuelson, 93, misstänker att hon är för pigg för att få komma till äldreboende.
Vera Emanuelson har i 65 år bott i samma lilla tvåa i Malmö. Det börjar kännas i knäna att bo ett par trappor upp utan hiss, och hon förstår att ett anpassat boende snart är ett måste.
Men det tar emot. Nu kan hon välja sitt sociala umgänge. På ett äldreboende kanske hon klumpas ihop med dem hon inte har något gemensamt med. Och hon vill bo kvar nära de vänner som ännu är i livet. De orkar inte besöka henne i en annan stadsdel. Dessutom, tror 93-åringen, är hon nog för frisk för att få komma till ett boende.
– Man läser om dem som är riktigt dåliga, som trillar ur sängen gång på gång men ändå inte får en plats. Det avskräcker mig från att ens försöka.
För få äldreboendeplatser
Äldres chans till självbestämmande i samband med flytt är liten, visar den avhandling som forskaren Maria Söderberg i våras lade fram vid Lunds universitet. Det finns för få äldreboendeplatser att fördela. Platserna måste då gå till dem som är i akut behov av omvårdnad.
CASE-forskaren Marianne Granboms helt färska rön visar å andra sidan hur viktigt det är att i tid planera och genomföra en flytt till ett mer anpassat boende. Utifrån 80 intervjuer med 80–89-åringar vet hon att många har en väldigt kluven inställning till att flytta.
”Ska jag planera för kommande hjälpbehov eller bo kvar?” Det är frågor som många äldre brottas med idag.
En bostad som fungerar för någon idag kanske inte gör det alls om några år. Men det finns alternativ till äldreboende så som trygghetsbostäder och seniorboenden, eller att byta villan mot en lättskött lägenhet.
– Fördelen med att planera och flytta i tid är att chansen blir större att du får det boende du vill ha, säger Marianne Granbom.
Boende- och flyttrådgivning skulle behövas
Vera Emanuelson väljer att inte oroa sig, säger hon. Men visst finns tankarna där. Dels vill hon ha det bra där hon hamnar, dels måste hon orka packa ihop den bostad hon har.
Äldre skulle behöva något slags boende- och flyttrådgivning, menar Marianne Granbom. Kommunerna borde ta ett större grepp och inte bara fokusera på att förbättra befintlig bostad. Rådgivning skulle öka kunskapen om andra boendeformer.
– Det skulle vara en förebyggande och proaktiv åtgärd som sannolikt både skulle vara värdefull för äldre och ha samhällsekonomiska vinster, säger Marianne Granbom.
Text: ERIKA SVANTESSON