– Jag föder hellre barn en gång i veckan än har artrosvärken!
Det säger förskollärare Anna-Carin Svensson som 1998 diagnostiserades med tumbasartros. Hennes besvär började med att hon fick ont i tummarna efter en dag på jobbet och plötsligt började tappa saker.
– Jag blev först rädd att det var något fel på hjärnan eftersom händerna inte längre lydde mig. Efter diagnosen började jag dra mig undan från situationer där jag behövde använda händerna. Slutade lyfta de minsta barnen på förskolan, någon annan fick plocka ner bästa kristallvasen och så vidare, berättar Anna-Carin.
Besvären blev värre och värre och till slut hjälpte inte längre Alvedon mot smärtan utan Anna- Carin fick medicinera med kraftiga smärtstillande och kortisonsprutor.
Hon började skämmas över att vara ute bland folk eftersom hon ständigt tappade föremål och de starka medicinerna påverkade hennes personlighet så hon kände sig loj och ”drogad”. Det var omöjligt att sova på nätterna och Anna-Carin blev sjukskriven.
För att svullnaden i händerna skulle minska använde hon speciella kuddar på nätterna eller fick hänga upp armen i högläge med hjälp av en nylonstrumpa. Läkarna tyckte att hon var för ung för operation men till slut stod Anna-Carin inte ut längre och 2007 opererades hennes vänsterhand. Under operationen avlägsnades ett av handlovsbenen mot vilket tummen ledar mot handleden. En närliggande sena användes för att fylla ut utrymmet och för att stabilisera tumbasen.
– Jag grät av glädje när jag, tre dagar efter operationen, kunde hålla min macka själv.
Smarta tips
Förutom smärtan i händerna är det gripkraften som blir påverkad av tumbasartros. Anna-Carin har hittat sina egna sätt att lösa vardagens problem.
– Det är inget fel på de hjälpmedel som man kan köpa i specialistaffärerna men ska man ha verktyg både hemma, på jobbet och i handväskan drar det lätt upp i tusenlappar. Jag har till exempel köpt billiga tänger med handtag som fjädrar tillbaka och som är bra när man behöver använda pincettgreppet.
Tvättlapp ar av skumgummi fanns naturligt på Anna-Carins arbetsplats och hon upptäckte att om man fuktade dem så fungerar de utmärkt som antihalkskydd under t.ex. tallriken eller skärbrädan.
– Runt sju kronor för 100 tvättlappar är ju ett helt okej pris. Eller så kan man köpa antihalkmatta från ett mattvaruhus som man klipper till och kör i diskmaskinen när de behöver tvättas.
En nötknäppare används för att öppna skruvlock eller kapsyler. Anna-Carin har även en mindre handväskvariant som egentligen är en hummerkloknäckare, som fungerar bra för korkar.
En rejäl livrem som hon fäster runt midjan med två barnhinkar hängande på sidorna i sina handtag, gör att Anna-Carin kan lägga det hon plockar upp från rum till rum i hinkarna och därmed skona händerna.
Det är inget fel på uppfinningsrikedomen!
(Läs vidare om smarta tips och hjälpmedel vid handartros i artikeln: Förenkla vardagen – smarta prylar och träning vid handartros)
Svårt med pincettgreppet
Smärtan i händerna är borta men kraften är inte densamma och Anna-Carin kommer alltid att ha svårt med pincettgreppet.
Genom artrosteamet på Handkirurgiska kliniken i Malmö som består av sjukgymnast, arbetsterapeut och läkare, har Anna-Carin fått hjälp att bygga upp rörlighet och styrka i händerna igen efter operationen.
Hon tycker att träningsprogrammen och informationen om hjälpmedel har hjälpt henne mycket.
Stå på dig och sök hjälp för besvären
– Numera skäms jag inte för att gå ut bland folk och vågar ta tag i saker på ett helt annat sätt. Min arbetsgivare har gett mig hjälpmedel så att jag kan sköta mitt jobb och mina kollegor ställer upp när de vet att det är något jag har svårt för att klara. Min livskvalitet är bra nu!
Hennes råd är att söka för sina besvär så tidigt som möjligt:
– Våga prata om dina besvär – jag vet inte hur många gånger jag har fått höra att jag är ”kärringsjuk”. Det finns hjälp att få men man måste stå på sig och ibland stampa med foten!
Text: ÅSA HANSDOTTER