Diabetes är en komplex sjukdom med många ansikten.
– Jag tror att ANDIS kommer att revolutionera behandlingen vid diabetes, inte bara i Sverige utan i hela världen, säger professor Leif Groop, initiativtagare till studien.
Diabetes kan leda till skador på njurar, ögon, hjärta och blodkärl. Det kan i sin tur leda till blindhet, amputationer, hjärtinfarkt och stroke. Rätt diagnos är utgångspunkten för att kunna få rätt behandling och därmed minska risken för komplikationer.
Bland- och mellanformer
Ungefär var femte patient uppfyller inte kriterierna för de vanligaste typerna för diabetes, typ 1 och typ 2, utan har någon bland- eller mellanform.
Till de mindre allmänt kända formerna av diabetes hör LADA och MODY. LADA är i likhet med typ 1-diabetes en autoimmun sjukdom då kroppen ger sig på och bryter ned sina egna insulinceller. Den drabbar framför allt vuxna personer vilket gör att de oftast felaktigt får diagnosen typ 2-diabetes.
Till skillnad mot de flesta med typ 2-diabetes, och i likhet med typ 1 diabetes, tar även patienter med LADA insulininjektioner.
Kartlägger undergrupper
I fallet med MODY (som finns i flera olika former) som är en ärftlig form av diabetes och som ofta blandas ihop med typ 1 diabetes, kan det vara ännu viktigare med rätt diagnos eftersom man i vissa fall inte ska ta insulin. Forskarna anar att det finns fler undergrupper till dagens kända former av diabetes. ANDIS syftar till att kartlägga dessa.
– Om vi med en bättre diagnostik bättre kan beskriva sjukdomen får vi också bättre kunskap om hur den ska behandlas. Min förhoppning är att det här kommer att hjälpa alla som deltar i ANDIS, och alla andra patienter i världen som har samma underform av diabetes, säger Leif Groop.
Text: SARA LIEDHOLM