Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Konserveringsmedel orsakar eksem vid ögonfransförlängning

2015-11-23
Woman receiving false eye lashes in beauty studio
Foto: Colourbox

De skyddande gelékuddar som används vid ögonfransförlängning kan orsaka svårbehandlade eksem. Det fick en kvinna från Malmö bittert erfara vars fall nu utretts av yrkes- och miljödermatologin vid SUS.

Den senaste tiden har svensk press uppmärksammat att stylister som arbetar med ögonfransförläggningar kan drabbas av astma och eksem. Orsaken är det lim som används i processen och som innehåller ämnet etylcyanoakrylat. Mindre känt är dock att vissa typer av gelékuddar (”gel pads”) som används som skydd själva kan ge väldigt besvärliga eksem.

Vill höja en varningsflagg

Boven i dramat är konserveringsmedlet methylisothiazolinone (MI) som nu identifierats i ett specifikt märke av gelékuddar.

Marlene-Isaksson-webb
Marléne Isaksson

– Vi vet inte hur många märken det gäller, men vi vill flagga för att det överhuvudtaget kan förekomma. Det var till och med en nyhet för oss, säger , sektionschef vid yrkes- och miljödermatologin.

Eksem kvar i veckor

Stylisten placerar kuddarna under ögonen på kunden för att skydda den känsliga tunna huden i samband med limningen. Men om kunden är allergisk mot konserveringsmedlet blir resultatet i stället svåra eksem.

– En fransförlängning kan ta flera timmar och om du då exponeras för MI är risken stor att du får ett eksem som kan sitta kvar i veckor, säger Marléne Isaksson.

Första fallet i Malmö

Det första kända fallet har precis upptäckts i Malmö. En kvinna lät limma på fransar på en salong men kände redan under behandlingen att huden sved. Ett svårbehandlat eksem uppstod och två dagar efter behandlingen gick hon tillbaka till salongen för att ta bort fransarna.

Trots flera akuta läkarbesök och tablettbehandling med kortison försvann inte besvären. Så småningom kom hon till Hudmottagning yrkes- och miljödermatologi där en utredning nu har visat en mycket stark kontaktallergi mot MI.

Bör fråga efter hudbesvär

– Det här är ett vanligt konserveringsmedel som många är allergiska mot och problemet växer snabbt, säger Marléne Isaksson.

Hon menar att det därför är oerhört viktigt att stylister som arbetar med gelékuddarna frågar kunder om de har haft hudbesvär av kosmetiska produkter och om de eventuellt är allergiutredda. Skulle kunden vara allergisk mot MI ska inte gelékuddar som innehåller MI användas.

Text: AXEL JÖNSSON
Bild: ROGER LUNDHOLM