D-vitaminbrist är vanligt i vår del av världen. Solen – vår bästa D-vitaminkälla – räcker inte till under vinterhalvåret, och det är också svårt att få i sig tillräckligt med kosten. Det säger Johan Malm, docent i klinisk kemi vid Lunds universitet och läkare vid Labmedicin Skåne i Malmö.
Foto: Dreamstime
D-vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen och därigenom bygga upp och upprätthålla ett starkt skelett. Ny forskning tyder dessutom på att D-vitaminbrist kan bidra till en mängd olika sjukdomar, bl.a. vissa typer av cancer. (Se artikel D-vitaminbrist kan bidra till många sjukdomar).
En kvart om dagen
För att vi ska kunna producera vårt eget D-vitamin behöver vår hud exponeras för ultraviolett ljus av typen UV-B (fakta om UV-strålning). Eftersom UV-B-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt är det i praktiken bara under sommarmånaderna april-maj till augusti-september som vi kan producera vårt eget D-vitamin i nämnvärda mängder.
– Under svensk högsommar räcker det att vi är ute i solen, klädda i shorts och t-shirt, ungefär en kvart om dagen några gånger i veckan. Vi kan lagra vitaminet under några veckor och behöver därför inte sola eller få i oss det med maten varje dag, säger Johan Malm.
Fyller förråden innan vi bränner oss
Han ser ingen konflikt mellan att vara ute i solen för att producera D-vitamin och att skydda sig mot solen för att undvika hudcancer:
– Vi hinner fylla på våra D-vitaminförråd långt innan vi bränner oss i solen. Och under en hel dag på stranden kan vi producera ungefär 10 000 IE.
Kosttillskott vintertid
Under perioden oktober till mars måste vi däremot förlita oss på vår kost eller kosttillskott. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 300–400 IE D-vitamin (se faktaruta till höger). Flera forskare inom området anser dock att detta är för lågt och menar att rekommendationerna borde mer än tredubblas till minst 1000 IE per dag.
– Livsmedelsverket håller på att se över sina rekommendationer och jag tror att de kommer att höja det rekommenderade dagliga intaget, säger Johan Malm.
Fet fisk bra vitaminkälla
Att D-vitaminbrist är vanligt i vår del av världen beror enligt Johan Malm på att det är svårt att få i sig tillräckliga mängder med
kosten. De främsta D-vitaminkällorna är fet fisk som sill, lax och makrill. D-vitamin finns också i ägg och mejeriprodukter men i lägre mängder som gör det svårt att täcka dagsbehovet. Medan en portion sill ger ungefär 400 IE så motsvarar ett glas mjölk bara ungefär 40 IE – och de flesta äter ju inte fet fisk varje dag.
Liten risk att överdosera
Återstår då kosttillskott. Även här kan det dock vara svårt att tillgodose det dagliga behovet, eftersom apotekens vitaminpiller följer de gällande rekommendationerna som enligt Johan Malm är för låga.
– Själv äter jag D-vitaminkapslar från hälsokostaffär, men läkare kan inte ordinera detta till patienter…*
Johan Malm menar att det finns en överdriven rädsla för överdosering av D-vitamin. Det är helt omöjligt att bli D-vitaminförgiftad genom vanlig mat eller av att sola för mycket.
– Med kosttillskott finns det en liten risk – men då ska man äta väldigt stora mängder under lång tid, säger han.
Text: EVA BARTONEK ROXÅ
* Naturläkemedel är läkemedel vars verksamma beståndsdelar har ett naturligt ursprung. Naturläkemedel måste uppfylla strikta krav på kvalitet, effekt och säkerhet för att godkännas av Läkemedelsverket. Legitimerad sjukvårdspersonal får informera om, rekommendera eller ordinera naturläkemedel. D-vitaminkapslar räknas däremot som kosttillskott. Kosttillskott är livsmedel och omfattas av samma generella lagstiftning som gäller för livsmedel i övrigt. Källor: Läkemedelsverket och Livsmedelsverket.